Sraman potez: Građani RS-a pozvani da vaučer iskoriste u višegradskom hotelu strave

Na Twitter nalogu stranice kojom se promovira turizam u RS-u objavljena je ponuda za Višegradsku banju Vilina Vlas u kojoj su tokom rata počinjeni strašni zločini. Čak se nudi i korištenje turističkog vaučera u spomenutom objektu.

Riječ je o vaučerima u iznosu do stotinu KM kojima vlast ovog bosanskohercegovačkog entiteta nastoji pomoći turizmu u vremenu pandemije koronavirusa. Vaučerima se nastoje motivisati domaći turisti da odmor provedu u RS-u, pa im je tako ponuđen i vaučer za boravak u hotelu Vilina Vlas.

“Ukoliko je vaš izbor za ovu godinu posjeta Višegradskoj Banji, JURS Vilina Vlas svojim gostima iz Republike Srpske omogućila je korištenje turističkih vaučera za pokrivanje dijela smještaja u hotelu”, objavljeno je na Twitter stranici Republic of Srpska – Visit for more.

Ova objavu su žestoko kritikovali pojedini korisnici Twittera.

“Genocidni turizam, direktno iz Handkeove (op. a. kontroverzni austrijski književnik Peter Handke) knjige. Ovo je smeće”, komentarisala je na engleskom jedna korisnica Twittera.

Vilina Vlas je mjesto gdje su pripadnici Vojske RS i paravojnih formacija izvršili ratne zločine – ubijanje, silovanje i zlostavljanje stanovnika Višegrada. Među onima koji su počinili zločin su pripadnici paravojne formacije Beli orlovi čiji je komandant Milan Lukić u Hagu osuđen na doživotni zatvor.

Podsjećamo, TripAdvisor je 2018. godine zloglasni hotel Vilina Vlas označio kao mjesto u kojem su se dešavali zločini.

“Iako su dušeci promijenjeni, a zidovi okrečeni, okviri kreveta na kojima turisti spavaju su isti oni na kojima je desetine žena napadnuto. U lobiju se nalazi isti kameni pod koji je bio prekriven krvlju, a turisti se kupaju u bazenu u kojem su vršene egzekucije”, napisao je tada The Guardian.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79