Sramota iz Ilijaša: Spomenik za Srebrenicu zarastao, ovo niko ne održava! (VIDEO)

Kada je Općinsko vijeće Ilijaš na sjednici održanoj dana 29.09.2020. godine, donijelo Regulacioni plan SREBRENIČKI ARBURETUM, mnogi su ga smatrali historijskim istupom lokalne vlasti.

Radovi koji su planirani, trebaju da posjećaju trajno na genocid koji se dogodio u Srebrenici 1995. godine. Situacija je samo nekoliko mjeseci nakon donešenog plana daleko od realizacije, najviše zahvaljujući lokalnim izborima u BiH, piše Crna Hronika.

U urbanom dijelu Ilijaša, na brdu Karašnica nalazi se spomenik Cvijet Srebrenica, a upravo na tom mjestu su planirane dalje aktivnosti u izgradnji arburetuma.

Situacija na spomeniku Cvijet Srebrenice je katastrofalna. Prilazi nisu pokošeni, čak je i spomen ploča na Srebrenicu zarasla. Postavlja se pitanje, kako lokalne vlasti planiraju graditi nove aktivnosti na ovom lokalitetu, a nisu spremne održavati ni postojeće.

Ilijaš je mjesto u kojem živi mnogo izbjeglih Srebreničana.

Danas u općini živi oko 1.400 stanovnika sa priznatim statusom raseljenih osoba (ili oko 8% stanovnika općine). Među raseljenima koji su se odlučili za ostanak u Ilijašu, najveći broj je osoba iz istočne Bosne, odnosno općina Srebrenica, Bratunac, Bijeljina, Zvornik, Višegrad, Vlasenica, Rogatica i Sokolac (prema procjenama općinskih službi oko 20% od ukupnog broja stanovnika).

Ostaje da vidimo kako će se prema trenutnim i budućim projektima odnositi lokalna vlast, kada napokon bude proglašena.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79