Sramota: Nekropola stećaka nadomak Konjica je zapuštena i propada

U selu Biskup u blizini Glavatičeva (30 km jugoistočno od Konjica), nalazi se nekropola stećaka koja broji 172 stećka.

Nju je 2004. godine Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine proglasila nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine, a Komitet za svjetsku baštinu UNESCO-a 2016. godine, donio je odluku o upisu stećaka na Listu svjetske baštine, navodi u saopćenju za javnost vijećnik u Općinskom vijeću Konjic Ajdin Tinjak.

– Upisom na Listu svjetske kulturne baštine nekropola sa stećcima trebala je biti sačuvana od daljnjeg propadanja i uništenja! Nažalost, najdragocjeniji spomenici srednjovjekovne Bosne, čuvari historije, identiteta… na lokalitetu Biskup zapušteni su i ostavljeni vremenu da čini svoje. Fotografije u prilogu teksta dokazuju navedeno, jer je nekropola zarasla, s oštećenim obilježjem, nepristupačnim putom, bez putokaza… – navodi Tinjak.

Obaveza nadležnih institucija je, ističe, pravilna konzervacija stećaka, obilježavanje, omogućavanje pristupa, promocija kao i niz drugih aktivnosti s ciljem očuvanja ovih jedinstvenih srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika svojstvenih za područje Bosne i Hercegovine i njenog okruženja (prema brojnosti stećaka najviše ima na području općine Konjic, 3-4 hiljade primjeraka).

Smatra da je zatiranje vlastite historije zločin nad budućim generacijama i dodaje:

– Shodno tome, kao općinski vijećnik, osjećam odgovornost i imam potrebu da reagujem, te ću na prvoj narednoj sjednici Vijeća pitati, tražiti, incirati:

– Plan upravljanja nekropolom (sa rokovima i zaduženjima), kao i izvještaj državnog koordinacionog tijela koje vodi računa o implementaciji Plana;

– Informaciju o iznosu sredstava koje je Općina Konjic izdvojila za zaštitu nekropole i njenu prezentaciju (od uvrštavanja na listu UNESCO-a);

– Odgovornost općinskog rukovodioca, službe zadužene za kulturno-historijsko naslijeđe (nekropolu);

– Sanaciju i asfaltiranje puta do lokacije nekropole;

– Uvrštavanje nekropole stećaka u Biskupu u promotivne materijale turističkih agencija u Konjicu,

– Zaključak Općinskog vijeća kojim se obavezuje Općinsko vijeće, Općinski načelnik i nadležne općinske službe na hitno postupanje iz svojih nadležnosti s ciljem zaustavljanja daljnjeg propadanja nekropole stećaka u Biskupu.

Također, kako navodi, saopćenjem želi skrenuti pažnju i svih institucija većih instanci vlasti u BiH nadležnih za kulturno-historijsko naslijeđe, ljudi iz struke koji mogu (i moraju!) ukazivati na probleme i govoriti o značaju stećaka u historiji Bosne i Hercegovine, kao i šire javnosti kojoj treba da bude stalo jer sutra zbog nečijeg nemara i nebrige, ono što je danas, možda neće postojati.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79