Sramota: Nema novca za skijalište na Vlašiću i drugim mjestima u SBK

Turizam i skijališta u Srednjobosanskom kantonu još će sačekati na finansijsku pomoć. Naime, Kantonalna vlada nije usvojila Prijedlog odluke Ministarstva privrede o raspodjeli sredstava u iznosu od 120.000 KM za ove oblasti. Protiv su glasali ministri iz HDZ-a.

Suficit u kantonalnom budžetu relaksirao je odnose, ali i osigurao dodatna sredstva za podršku privatnim preduzećima, poljoprivredi te lokalnim zajednicama za razvoj poslovnih zona, ali i zdravstvenim ustanovama. Uz sredstva usmjerena za izgradnju i rekonstrukciju domova zdravlja i bolnica, te nabavku opreme, značajan dio planiran je i za sufinansiranje nabavke sanitetskih vozila.

“Ministarstvu zdravstva dodijeljeno je 1,5 milion maraka za kapitalne transfere, od toga jedna trećina ide na sufinansiranje nabavke vozila, koju nabavljamo za devet domova zdravlja“, pojasnio je Anto Matić, ministar zdravstva i socijalne politike (HDZ BiH).

I ovaj put prijedlog odluke o 120.000 maraka, od kojih je samo trećina planirana za sedam skijališta, a ostalo za smještajne i ugostiteljske kapacitete, nije dobio podršku ministara iz HDZ BiH. Trebalo bi nas biti sramota, kazao je ministar Bojan Domić, što konačno umjesto mrvica, ne pružimo kvalitetnu podršku privatnom sektoru, koji za pripremu sezone treba značajna sredstva.

“Ta se oprema treba držati sigurnom, uraditi određeni atesti, trebaju se riješiti staze, onda čekati hoće li biti snijega, hoće li ga biti dovoljno, ako ga nema, treba ga napraviti i onda očekivati da će biti dovoljno skijaša, a svi ostali će imati benefite. Hajmo ojačati skijaške centre, dati im potporu da mogu privući nove turiste“, poručio je Domić.

“Naše skijalište potroši 150-200.000 KM za pripremu sezone, nema veze hoće li biti snijega ili neće, hoće li biti minusa, tako da to su minorna sredstva“, navodi Goran Šarić, predsjednik Udruženja poslodavaca skijališta Ski Srednja Bosna.

Za razliku od ostalih kantona ili regija koji u razvoj skijališta ulažu značajna budžetska sredstva, ovdje je skoro pa tri desetljeća, turizam, a posebno zimski, isključiva briga privatnog sektora.

“Ne trebamo ići daleko da vidimo šta su ljudi napravili od svojih mogućnosti od svojih prirodnih potencijala, a mi smo već to kao privatnici pripremili, sad to samo treba doraditi”, dodaje Šarić.

Međutim, sudeći prema stavu ministra privrede Nisveta Hrnjića, koji je opet ignorirao novinare, ništa se značajnije neće promijeniti ni narednih dana. No vlasnici skijališta, kažu ne mogu čekati, jer zimska sezona, za koju će se očigledno i ovaj put pripremati bez istinske podrške vlasti, samo što nije počela.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79