Sramota! Studentima iz Zeničko-dobojskog kantona umanjena stipendija za ovu godinu!

Vlada Zeničko-dobojskog kantona donijela je odluku da studentske stipendije Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta za akademsku 2020/2021. godinu isplati jednokratno i u iznosu od 485 KM – kazao je Feni resorni ministar obrazovanja i premijer ZDK po ovlaštenju Spahija Kozlić (SDA).

– U budžetu za ovu godinu predviđen je iznos od 1.000.000 KM za stipendije iz ovog ministarstva. Stipendija je za ovu godinu niža u odnosu na prošlu godinu, a razlog je što smo ove godine stipendije dali svim studentima koji ispunjavaju formalne uslove. A njih je 2.029, što je za oko 400 studenata više u odnosu na prethodnu godinu.

To je zbog toga što smo, izmjenom Zakona o visokom obrazovanju ZDK, a zbog pandemije koronavirusa, omogućili bezuslovan prelazak studenata u narednu godinu. Onda je i broj studenata koji ispunjavaju uslove daleko veći pa je iz tog razloga stipendija 485 KM – pojasnio je ministar Kozlić.

Prošle su godine ove stipendije isplaćene u ukupnom iznosu od 615 KM.

Najavio je da će, čim dođe zvaničan akt Vlade ZDK, kao resorni ministar tog ministarstva potpisati i naloge te će sredstva biti distribuirana općinama i gradovima na području tog kantona.

Sa računa lokalnih zajednica, stipendije će biti transferirane na žiro-račune studenata iz tih lokalnih zajednica.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79