Sramotna izjava historičara Rakovića: RS i Crna Gora su unutrašnje pitanje Srbije

Srbijanski historičar dr Aleksandar Raković izazvao je skandal svojim izjavama u emisiji Ino-strane na RTV Vojvodina 11. juna.

Raković je u jednosatnom razgovoru govorio o srbijanskom nacionalnom pitanju, nazivajući Republiku Srpsku i Crnu Goru unutrašnjim pitanjem Srbije.

Raković je pohvalio deklaraciju usvojenu na Svesrpskom saboru, ističući je kao dobru osnovu za nacionalne interese. Prema njegovim riječima, Crna Gora bi trebala biti značajnije predstavljena u budućim svesrpskim deklaracijama.

Raković je ponovio tvrdnju da su Republika Srpska i Crna Gora unutrašnje pitanje srbijanskog naroda, te da se o njima ne bi trebalo govoriti kao o međunarodnim ili internacionalnim odnosima, jer su to, prema njemu, srpske države. On je izjavio da Republiku Srbiju, Republiku Srpsku i Crnu Goru treba smatrati dijelovima “Njegoševe Srbije”.

Raković je također rekao da, ukoliko Trump pobijedi na izborima, naredne četiri godine treba iskoristiti za razdruživanje Republike Srpske od BiH. Kada je riječ o Kosovu, naglasio je potrebu za strpljenjem i oprezom prema albanskim provokacijama, čekajući povoljan trenutak za reintegraciju Kosova.

Zaključio je da samo stanje iz 1918. godine može biti prihvatljivo za Srbe, te da trenutnu situaciju smatra neredovnom. Raković je pozvao na ujedinjenje Republike Srbije, Republike Srpske i Crne Gore u jedinstvenu srpsku državu kako bi se, prema njegovim riječima, obnovilo redovno stanje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79