Sramotna odluka Tužilaštva ZDK: Život pješaka na GGM-u “vrijedi” godinu zatvora, ostave vam i vozačku?!

Općinski sud u Zenici donio je i objavio prvostepenu presudu u krivičnom predmetu broj: 43 0 K 202520 22 K 2, kojom je optuženog Nihada Talića oglasio krivim za krivično djelo teška krivična djela protiv sigurnosti javnog prometa iz člana 336. stav 4. u vezi člana 332. stav 3. u vezi stava 1. KZ F BiH, te mu izrekao kaznu zatvora u trajanju od  godine zatvora i obvezao ga na naknadu troškova krivičnog postupka i paušala

Sramotno, sud Taliću uopće nije izrekao mjeru zabrane upravljanja vozilom, a zanimljivo da se Tužilaštvo ZDK nije žalilo na ovu presudu Općinskog suda u Zenici niti su je, kako to obično biva, objavili na svojoj stranici.

Tragom ove informacije, kontaktirali smo Tužilaštvo ZDK, odakle smo dobili frapantan odgovor odnosno odgovor na naš upit zašto se tužilac nije žalio na mizernu presudu kojom sud smatra da ljudski život vrijedi godine dana zatvora?

Uvidom u Evidencije ovog Tužiteljstva utvrđeno je da je Općinski sud Zenica dana 10.O3.2122.godine, donio prvostepenu presudu kojom je Talić Nihada oglasio krivim da je počinio krivično djelo Teška krivična djela protiv sigurnosti javnog prometa, te mu izrekao kaznu zatvora u trajanju od jedne godine.

Na navedenu presudu postupajući Kantonalni tužitelj donio je odluku da ne ulaže Žalbu, smatrajući da je izrečena kazna adekvatna težini počinjenog krivičnog djela, stepenu krivnje optuženog i u skladu sa sudskom kaznenom politikom za isto krivično djelo – stoji u odgovoru Tužilaštva ZDK

Faksimil odgovora iz Tužilaštva ZDK (Foto:072info)

Očigledno je tužilac zaboravio ili nije želio znati da su za ovakve slučajeve ranije izrečene strožije kazne, a dodatni apsurd je i činjenica da je tužilac, u samoj optužnici, procijenio da je Talić vozio neoprezno i nedovoljno pažljivo.

Primjera radi, Općinski sud u Zenici osudio je Haruna Hasić iz Zenice na dvije godine zatvora jer je 24. novembra prošle godine, upravljajući Mercedesom, skrivio saobraćajnu nesreću na Bulevaru Ezhera Eze Arnautovića, kada je povrijeđeno šest pješakinja. Dakle, radi se o nesreći bez smrtnog ishoda, a u ovom slučaju je izrečena i mjera zabrane upravljanja automobilom.

Nadalje, Općinski sud u Visokom osudio je Amira Kovačevića na četiri godine zatvora zbog stravične nesreće u Zenici, na Glavnoj gradskoj magistrali. nakon koje je podlegla povredama mlada Ajna Strukan (28), a povrijeđen je njen momak Benjamin Bureković.

Ovakvih i sličnih primjera, upravo na zeničkom GGM-u, je još mnogo, a sudovi nisu izricali mizerne kazne i izbjegavali izreći kaznu zabrane upravljanja vozilom. Iako je, činjenica, svaki slučaj jedinstven i nosi olakšavajuće i otežavajuće okolnosti, međutim, nije zabilježen slučaj da je u proteklom periodu ovako potcijenjen ljudski život. Ili su na sceni dvostruki aršini?!

Posebno je paradoksalno upravo to kako policija oduzima vozačku dozvolu ako se radi o slučajevima prekoračenja brzine, a da u slučaju kada je ubijen pješak na pješačkom prelazu to nije učinio Sud za Talića. Međutim, to je tužiocu Tužilaštva ZDK, također, barem kako je odgovorio, adekvatna kazna.

Iz svega navedenog da se zaključiti da život na zeničkom GGM-u vrijedi godinu dana zatvora, a da vam, iako ubijete pješaka, sud neće oduzeti vozačku. Sve to adekvatnom mjerom smatraju pojedini tužioci Tužilaštva ZDK.

Zbog svega navedenog, ne trebaju čuditi podaci kako se na ukupnoj dionici Glavne gradske magistrale u Zenici prošle godine dogodilo čak 99 saobraćajnih nesreća u kojima je povrijeđeno 11 osoba. Presuda u slučaju Talića, ali i činjenica da tužilac izrečenu kaznu smatra adekvatnom, ništa su drugo nego motiv nesavjesnim vozačima da se ne libe stisnuti gas.

Podsjetimo, do nesreće na GGM-u je došlo u martu prošle godine, kada je na pješačkom prelazu nesavjesni vozač Nihad Talić upravljajući Seatom udario Harisa Šaranovića.

Njegovo stanje danima je bilo kritično, a u životu ga je održavao aparat na koji je bio priključen. Nažalost, od siline udara automobila, zadobio je teške povrede glave koje su i bile kobne po njegov život.

Detalj sa sporne nesreće na GGM-u

Uprkos vanljudskim naporima zeničkih ljekara, preminuo je u Kantonalnoj bolnici Zenica 18. marta prošle godine

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79