Sramotno: Bacao kurbane u rijeku i zakopavao na deponiji smeća a sada priprema feštu i živu muziku!

I dok je bh. javnost ogorčena slučajem propadanja oko 3,5 tona kurbanskog mesa u zeničkom “Domu za stara lica“, koje se, nesavjesnim radom direktora Kemala Efendića, ucrvalo, a potom nedekvatno zbrinulo, putem lokalnih žepačkih radiostanica i lažnih Facebook profila bliskih Gradskoj upravi na sceni su razna spinovanja.

Zluradi pokušaji spinovanja

Naime, tako se javnost pokušava obmanuti neprovjerenim informacijama i plasiranjem tekstova na medijima koji, simptomatično, egzistiraju upravo u općini gdje je Efendić radio na Birou za zapošljavanje. Pokušaji spinovanja i tekstovi obiluju nerelevantnim izvorima, a koji tvrde da su otpad koji je pronašao naš novinar na obali rijeke u Želećoj kod Žepča drobovi i kosti.

Da su novinari radiostanice bili minimalno profesionalni i izašli na lice mjesta, baš kao i lovočuvar, koji se uživio u ulogu veterinarske inspekcije, uvidjeli bi da se u plastičnim vrećama nalazi meso u kurbanskim kesama, a što su utvrdili u nadležnoj žepačkoj inspekciji. Očigledno nisu pregledali ni fotografije koje smo priložili.

– Utvrđeno je postojanje animalnog otpada, oko 150 kg. Činjenično stanje je u suprotnosti s odredbama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i Odluke o održavanju čistoće i komunalnog reda – kažu iz inspekcije.

I dok lažni Facebook profili bliski Gradskoj upravi nastoje zbuniti javnost pozivajući se na 150 kilograma mesa na obali, kako je saopćila inspekcija, zaboravljaju da je ucrvalo meso, najprije, bacano u rijeku, a da je samo dio ostao na obali.

Simptomatično je da nadležna gradska inspekcija u Zenici, pa ni kantonalna, još nikada nisu izašli na lice mjesta, ostavljajući tako dovoljno prostora krivcima za ovaj skandal da meso premjeste na drugu lokaciju i sakriju sramotu.

Pohvalno je da je Kantonalna inspekcija, navodno, zabranila upotrebu mesa zeničkom Domu, a da su tokom sedmice saslušani i drugi svjedoci skandala koji su potvrdili i dali iskaz identičan vozačevom, kojeg se sada pokušava diskreditirati, te tako dodatno potvrdili tačnost njegovih navoda.

Podsjetimo, donirano kurbansko meso najprije se skladištilo u Žepču i Zavidovićima, zajedno sa svinjskim, gdje se pokvarilo. Tona mesa bačena je odmah u Žepču, a 2,5 tone su iz Žepča transportirane u hladnjaču u Gorici, kako bi se pokušalo spasiti. Ali, već pokvarenom i pozelenjelom mesu nije bilo spasa.

Šokantno je i to da je meso transportirano vozilom Hitne pomoći Doma koje je donirano ovoj ustanovi iz Italije za potrebe prevoza štićenika a ne pokvarenog mesa, ali i još jednim kombijem kojeg je direktor iznajmio za potrebe transporta pokvarenog mesa, o čemu svjedoči fotografija, iako negira da su mu propale tone mesa, a on ih je lično prevozio u Goricu.
Direktor sakrio meso

Odlukom Efendića, meso je, zatim, sakriveno, odnosno, zakopano na deponiji smeća na Mošćanici kod Zenice, na dvije lokacije.

Brojna ogorčena javnost očekivala je da će direktor Efendić podnijeti ostavku, makar iz moralnih razloga. Međutim, dok izbjegava medije i, očigledno, ne smatra da je nedopustivo skladištiti kurbansko meso sa svinjskim, a završio je medresu, dozvoliti da ono propadne, te da je i dalje sposoban biti na čelu ove ustanove, ovih dana, saznajemo, aktivno priprema feštu. Umjesto da je posvećen rješavanju skandala, njemu je, očigledno, do pjesme.

Naime, na sceni je ona narodna “Čega se pametan stidi…”, budući da Efendić 1. oktobra planira prirediti druženje, roštilj i živu muziku u domu, dok nadležni organi, inspektori, inspekcije, Tužilaštvo…, istražuju njegov nesavjestan rad i dok je napravljena nesaglediva kako finansijska tako i šteta ugledu Doma. Pozivnice za goste, saznajemo, uredno su poslane…

Međutim, hoće li se na feštu 1. oktobra “nepozvani” pojaviti inspektori, tužilac, inspekcija i prekinuti zabavu ili će direktor Efendić uspjeti bez problema uživati, pjevati, konzumirati meso od drugih donacija, dok javnost očekuje da bude sankcioniran, ostaje vidjeti.
Kasumović: Ako se dokaže, Efendić će biti smijenjen

Povodom dešavanja u Domu zatražili smo komentar i od Fuada Kasumovića, gradonačelnika Zenice.

Pratim pomno vaša pisanja, u toku sam sa svim dešavanjima. Ako se dokaže sve to, Efendić će biti smijenjen. Ali, čekam šta će reći Tužilaštvo – prokomentirao je Kasumović za “Avaz”.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79