Sramotno je da ni četvrt vijeka nakon genocida u Srebrenici nemamo usvojen Zakon o zabani negiranja

U nastavku 21. redovne online sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, sat vremena rezervisano je za zastupnička pitanja. Poslanik SDP-a Albin Muslić po drugi put je uputio pitanje Federalnoj vladi o tome kada će donijeti program utroška sredstva za sanaciju zdravstvenih ustanova i doznačiti tri miliona maraka za sanaciju Doma zdravlja u Bihaću koji je pretrpio velika oštećenja nakon nedavnog zemljotresa.

Poslanik Naše stranke Mirsad Čamdžić, podsjetio je da je na prijedlog te stranke 2016. godine Predstavnički dom usvojio Zakon o zabrani negiranja genocida, ali on nikada nije došao na dnevni red Doma naroda.

– Smatram sramotnom činjenicu da ni četvrt vijeka nakon genocida u Srebrenici nemamo usvojen zakon ovaj zakon koji je ujedno i zabrana negiranja holokausta, kaže Čamdžić koji je pozvao predsjedavajućeg Predstavničkog doma Mirsada Zaimovića da “pogura” da ovo pitanje dođe na dnevni red Doma naroda.

Elzina Pirić, zastupnica PDA BiH, izrazila je, kako kaže, razočaranje što ni nakon mjesec dana predstavnici Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije nisu posjetili RMU Banovići budući da još uvijek traje požar u jami Omazići. Zatražila je od Federalne vlade da pokrene smjenu direktora Federalne uprave za inspekcijske poslove, koji se, kako kaže, nije udostojio da izađe i vidi šta se dešava u jami Omazići.

Predsjedavajući Zaimović potom je kazao kako je upravo dobio informaciju da je resorni ministar Nermin Džindić u posjeti RMU Banovići.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79