Sramotno: Rijeka Fojnica ponovo zagađena tehnološkim otpadnim vodama

Nakon još jednog u nizu incidenata u vezi s tehnološkim otpadnim vodama koje ispuštaju poslovni subjekti s područja općine Kreševo, rijeka Fojnica, a posljedično i rijeka Bosna, ponovo su doživjele onečišćenje.

Ranije reakcije

Nakon ranijih reakcija udruženja za zaštitu rijeka, ovoga puta se oglasila i Gradska uprava Visoko, koja je uputila zahtjev za nadležno postupanje Federalnoj upravi za inspekcijske poslove i Agenciji za vodno područje rijeke Save.

– Odsjek za inspekcijske poslove Grada Visoko se više puta obraćao Federalnoj upravi, međutim, očito je da nije poduzet niti jedan pozitivan iskorak u rješavanju ovog problema. Zahtijevamo hitno nadležno postupanje, da izvršite inspekcijski nadzor nad odgovornim poslovnim subjektima te poduzmete sve zakonom predviđene mjere – poručili su iz Gradske uprave Visoko.

Ispuštanje otpadnih voda

Periodično, zbog ispuštanja otpadnih voda iz gornjeg sliva rijeke Fojnice, ova rijeka velikim dijelom protječe i kroz Visoko, gdje također bude onečišćena, a time su ugroženi i riblji fond i okolina rijeke.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79