Zelene beretke odaju počast Mušanu Topaloviću Caci na godišnjicu njegovih zločina

Udruženje ratnih veterana Zelene beretke danas je odalo počast te objavilo čitulju za Mušana Topalovića Cacu, čovjeka koji direktno stoji iza ubistava najmanje 15 građana Sarajeva srpske nacionalnosti tokom 1993. godine na lokalitetu Kazani iznad Sarajeva.

Taj odmetnuti pripadnik Armije RBiH nakon tog čina je ušao u sukob s rukovodstvom Armije te je u vojno-policijskoj akciji 18. oktobra 1993. savladan i to tek nakon što je ubio devet pripadnika Vojne policije Armije i policije RBiH.

Mezarje ubijenih pripadnika Vojne policije Armije i policije RBiH u Velikom parku
Mezarje ubijenih pripadnika Vojne policije Armije i policije RBiH u Velikom parku

Zelene beretke uprkos takvom zločinu svake godine odaju počast Caci, koji je prvobitno ukopan kao NN osoba, ali su 1996. godine njegovi posmrtni ostaci prebačeni na mezarje Kovači.

Kako je govorio Alija Izetbegović o Caci: Bio je i heroj i zločinac, Bakir mu nije bio na dženazi

I dok su Zelene beretke odavale počast na Kovačima Mušanu Topaloviću Caci, porodice žrtava devet ubijenih pripadnika Armije, koji su ubijeni u akciji hapšenja Cace, su odali počast pripadnicima specijalne jedinice Armije i MUP-a RBiH.

Mezarje ubijenih pripadnika Vojne policije Armije i policije RBiH u Velikom parku 
Mezarje ubijenih pripadnika Vojne policije Armije i policije RBiH u Velikom parku

Upravo su pripadnici Zelenih beretki danas posjetili Kovače i odavali počast čovjeku koji je pored 17 građana na Kazanima ubio i devet pripadnika Armije koji su ga pokušali uhapsiti nakon što se odmetnuo.

Tih devet pripadnika Armije (Admir Hebib, Izet Karšić, Dragan Miljanović, Jasmin Čamdžija, Kemal Kojić, Slaven Markešić, Srđan Bosiljčić, Elvir Šovšić i Hamid Humić) je ukopano u Velikom parku u Sarajevu.

Konačni prijedlog Naše stranke: Ovo je tekst budućeg spomenika na Kazanima

A da paradoks bude veći, Gradsko vijeće Sarajeva će na sutrašnjoj sjednici glasati o podizanju spomenika za ubijene građane na Kazanima po prijedlogu gradonačelnice Benjamine Karić. Na prijedlog teksta gradonačelnice Naša stranka je uputila amandman o kojem bi se Gradsko vijeće također trebalo izjasniti.

Odata počast ubijenim policajcima i na Barama
Odata počast ubijenim policajcima i na Barama

Za zločine na Kazanima pod rukovodstvom Mušana Topalovića Cace procesuirano je dvanaest njegovih vojnika. Neki su osuđeni na simbolične kazne, a neki su oslobođeni.

Damir Arnaut se prisjetio zločina na Kazanima: Caco je stavio mom ocu cijev pištolja u usta

Treba istaći da je Samir Bejtić osuđen za ratni zločin. On je 2006. bio osuđen na 14 i po godina za zločine počinjene na Kazanima, a potom je dva puta oslobođen – 2008. i 2011. godine. Bejtić je iz Njemačke izručen 2003. Predmet je vraćen na ponovno suđenje, piše Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79