Srbi prijete nasiljem ako se usvoji rezolucija o genocidu u Srebrenici u UN-u

Ukoliko Ujedinjene nacije usvoje rezoluciju kojom odaju počast žrtvama genocida u Srebrenici, srpski su predstavnici zaprijetili izbijanjem nasilja.

Kako se može vidjeti iz pisma koje je čelnicima UN-a uputio ambasador Srbije pri ovoj međunarodnoj organizaciji Nemanja Stevanović, on u više navrata upozorava da bi jedan takav čin mogao ugroziti mir ne samo u Bosni i Hercegovini, već i regionu, saznaje Politicki.ba.

Osim prijetnji, ambasadorovo pismo sadrži i laži. Jedna od prvih je da je “Srbija garant Dejtonskog sporazuma”.

Tom “motivacijom” Stevanović navodi da Srbiji to daje za pravo da “obavijesti o svakom aktu koji narušava mir, sigurnost i stabilnost Bosne i Hercegovine sa širim implikacijama na mir, sigurnost i stabilnost zapadnog Balkana”.

“Najnovija inicijativa samo jedne etničke strane u Bosni i Hercegovini da se zalaže za Rezoluciju Generalne skupštine Ujedinjenih naroda o Srebrenici bez saglasnosti i odobrenja zajedničkih vlasti Bosne i Hercegovine (ne postoje “zajedničke vlasti” op.p.) (Ustav Bosne i Hercegovine izričito povjerava formuliranje i provođenje vanjske politike tročlanom Predsjedništvu Bosne i Hercegovine) je čin koji podriva temeljne odredbe Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH”, stoji dalje u pismu.

Uz njega, ambasador je prikačio i pismo članice Predsjedništva BiH Željke Cvijanović (SNSD), osobe sa američke i britanske crne liste”.

U pismu se dalje navodi i da je “Republika Srbija u potpunosti posvećena miru, sigurnosti i stabilnosti Bosne i Hercegovine, kao i šire na zapadnom Balkanu”, te da ambasador ima obavezu, u ime “jednog od garanta Dejtonskog/Pariškog mirovnog sporazuma iz 1995. godine” poslati pismo čelnicima institucija UN “kako biste spriječili moguće opasne posljedice”.

“Koristim ovu priliku još jednom da naglasim da usvajanje pomenute Rezolucije može izazvati akcije protiv mira, sigurnosti i stabilnosti u Bosni i Hercegovini, kao i u cijelom regionu zapadnog Balkana”, stoji u pismu srbijanskog ambasadora pri UN.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79