Srbi s Kosova će glasati u četiri općine u Srbiji, tužitelji i suci napustili pravosudne institucije

Današnji protesti na Kosovu protiv zabrane održavanja izbora
Današnji protesti na Kosovu protiv zabrane održavanja izbora

Svi tužitelji i suci srpske nacionalnosti koji rade u kosovskim sudovima jutros su napustili svoje urede zbog odluke o suspenziji predsjednice Osnovnog suda u Mitrovici Ljiljane Stevanović nakon što se ta sutkinja u Beogradu sastala s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Predsjednik općine Štrpce Dalibor Jevtić kazao je da je njihova odluka da do daljnjeg neće dolaziti na posao dok se odluka o suspenziji predsjednice suda ne promjeni, prenosi Radiotelevizija Srbije.

Također, svi politički predstavnici suspendiraju svoj rad s jasnim zahtjevom, a to je da se prava srpskog naroda ovdje poštuju. Da se prestane s institucionalnim nasiljem nad nama – kazao je Jevtić na prosvjedu u Gračanici.

Sudsko vijeće Kosova (SVK) saopćilo je u petak kako nije bilo političkog utjecaja na odluku da se suspendira predsjednica Osnovnog suda u Mitrovici Ljiljane Stefanović.

Sudsko vijeće Kosova naglašava da je odluka o suspenziji predsjednice Osnovnog suda u Mitrovici donesena u okviru ustavnih i zakonskih nadležnosti SVK-a, te ne prejudicira prekid postupka protiv sutkinje Stevanović – navode iz Vijeća.
Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić sinoć je komentirao suspenziju sutkinje Stevanović, kazavši kako je tom odlukom kosovski premijer Albin Kurti pogazio Briselski sporazum u namjeri da se naruši mir na Kosovu.

Birači s Kosova moći će da glasaju na predstojećim izborima u Srbiji, 3. aprila, u četiri općine u centralnoj Srbiji, nakon što su vlasti u Prištini zabranile njihovo održavanje na teritoriji Kosova, odlučila je Republička izborna komisija Srbije (RIK).

Radi se o općinama Bujanovac, Raška, Kuršumlija i Tutin.

– To je jedini i mogući zakoniti način na koji birači sa Kosova mogu da ostvare svoje biračko pravo, odnosno da glasaju 3. aprila – saopćeno je iz RIK-a.

Ova odluka je donesena jer prištinske i beogradske vlasti nisu postigle dogovor o sprovođenju aprilskih izbora na području Kosova, što je prouzrokovalo proteste Srba na Kosovu.

Iz RIK-a je saopćeno da način na koji će biti organizovan prevoz birača nije u nadležnosti RIK-a.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79