Srbi se povlaće sa granica: Zabilježeno kretanje konvoja na jugu Srbije

Nakon što su Washington i Brisel izrazili zabrinutost zbog raspoređivanja srpskih snaga na granici s Kosovom zabilježeno je kretanje vojnog konvoja na jugu Srbije ka sjeveru zemlje.

Kako piše Radio Slobodna Evropa, uočili su vojni konvoj u mjestu Predejane koje se nalazi 300 kilometara južno od Beograda i na oko 100 kilometara od Merdara, najbližeg graničnog prijelaza između Srbije i Kosova.

Prema riječima reportera, konvoj se oko podne kretao ka sjeveru zemlje.

Do toga dolazi nakon što je Bijela kuća pozvala Srbiju sinoć da povuče trupe sa kosovske granice te da na taj način smire tenzije koje su nedavno nastale na Kosovu.

Prvo se dogodilo napad na policiju, koji su kosovske vlasti okarakterisale terorističkim činom i prilikom čega je ubijen jedan policajac. Zatim su napadači pobjegli u manastir u mjestu Banjska gdje je troje ubijeno i još nekoliko njih ranjeno u višesatnoj protivterorističkoj akciji Kosovske policije.

Nakon toga je Srbija krenula masovno raspoređivati oružje i trupe na granici sa Kosovom što su upratili i Amerikanci te upozorili Srbiju da ih prate. Oni pak tvrde da nisu podigli nivo borbene gotovosti.

Kosovo je okrivilo Srbiju za ovaj napad, koja negira bilo kakvu povezanost, te najavljuje istragu protiv jednog od vodećih lidera kosovih Srba Milana Radoičića koji je iz Beograda preuzeo, kako je saopštio njegov advokat, punu odgovornost za napad.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79