Srbi želi preuzeti kontrolu nad najznačajnijom farmaceutskom kompanijom u BiH

Jedan od dioničara traži razrješenje članova Nadzornog odbora, koji čuva Komisija za vrijednosne papire FBiH

Redovna godišnja Skupština Bosnalijeka sazvana je za 30. juni u prostorijama ove kompanije. Utvrđen je i dnevni red, na kojem se nalaze izbori radnih tijela Skupštine i predsjednika Skupštine, donošenje odluke o usvajanju Godišnjeg izvještaja o poslovanju Društva za 2021. godinu sa finansijskim izvještajem, izvještajem vanjskog revizora i izvještajima Nadzornog odbora i Odbora za reviziju, potom donošenje odluke o rasporedu dobiti i isplati dividende ostvarene po godišnjem izvještaju o poslovanju Društva za 2021…

Skupština Bosnalijeka održat će se nakon višemjesečne pravosudne trakavice, te neupisivanja novog saziva Nadzornog odbora od Komisije za vrijednosne papire FBiH, čiji je član Romeo Zelenika prijavljen Tužilaštvu KS-a zbog lažnog predstavljanja na osnovu kojeg je i došao u Komisiju. Pored toga, i dalje aktuelni direktor Bosnalijeka Nedim Uzunović od decembra do danas već dva puta je hapšen i puštan na slobodu, a optužnice protiv njega spremaju dva tužilaštva.

Borba za preuzimanje kontrolnog paketa dionica kompanije rezultirala je tim hapšenjima, a posljednji put su uz Uzunovića privođeni i prof. dr. Mehmed Jahić i njegova supruga Elbira. Kantonalni sud u Sarajevu donio je rješenje prema kojem su Jahićima određene privremene mjere osiguranja imovinske koristi, zabrana otuđenja i opterećenja dionica Bosnalijeka.

Na sve to, špekuliše se kako farmaceutska kompanija Galenika iz Srbije želi preuzeti kontrolu nad najznačajnijom farmaceutskom kompanijom u Bosni i Hercegovini, a navodno, protiv toga ništa nema ni Uzunović.

Ipak, vodeći dioničar AS Holding zatražio je u zakonskom roku izmjenu i dopunu dnevnog reda sjednice Skupštine. Predlaže dvije nove tačke: Donošenje odluke o razrješenju cijelog Nadzornog odbora, to jeste predsjednika i svih članova NO, potom donošenje odluke o izboru i imenovanju članova NO Bosnalijeka, donošenje odluke o odobrenju ugovora o ovlaštenjima, odgovornostima i pravima članova NO društva, donošenje odluke o razrješenju cijelog Odbora za reviziju, te imenovanju novih članova, kao i donošenje odluke o utvrđivanju osnovnih elemenata za zaključenje ugovora sa novim članovima u pogledu vrste, osnove i visine naknade piše oslobođenje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79