Srbija: Godišnje na autoputu NESTANE 35.000 VOZILA

Svih 56 kamera koje će na proleće biti postavljene na 14 lokacija na autoputu Beograd-Niš snimaće i vozače koji pokušaju da izbegnu naplatnu rampu i izađu sa kolovoza na nelegalan način. Takvih “odbeglih vozila” ima oko 35.000 godišnje.

Darko Savić iz “Puteva Srbije” naglašava da će prva i osnovna funkcija novih kamera biti identifikacija odbeglih vozila.

– To su vozila koja su ušla u zatvoreni sistem naplate putarine, a nisu izašla iz njega. Oni su, naravno, izašli na nelegalan način, a ne kroz naplatnu stanicu. Mi ćemo preko centralnog softvera tačno da definišemo deonice gde je određeno vozilo nestalo sa autoputa. To znači da je na tom delu puta to vozilo prošlo kroz žicu. Razgrađivanjem žice čini se višestruka šteta. Prvo, ugrožava se bezbednost, jer kada nema žice, odnosno fizičke ograde, životinje mogu da uđu na autoput, a zbog njih su se dešavale teške saobraćajne nesreće. Drugo, pravi se materijalna šteta. I treće, trpimo štetu usled neplaćanja putarine – nabraja Savić, za Blic.

Savić kaže da će kamere koje će biti postavljene na 14 mesta između Beograda i Niša sa stoprocentnom preciznošću beležiti registarske oznake svih vozila koji se kreću brzinom do 250 kilometara na sat.

Najmanje odbeglih vozila na autoputu ima u kasnu jesen i na zimu pošto zbog blata ne mogu da beže zemljanim putevima.

– Godišnje imamo oko 35.000 odbeglih vozila, što nije mnogo u odnosu na 50 miliona vozila kojima “Putevi Srbije” naplate putarinu. Naglašavamo da je naša intencija da naplativost putarine, koja je i sada rekordna na svetu od 99,92 procenata, podignemo na 100 odsto. Leti neodgovorni vozači i stanovnici mesta duž autoputa najčešće seku i razgrađuju žicu. Dešava se da od žice prave kokošinjac, a imali smo čak i slučajeve krađe trafostanioca – priča Savić.

Projekat nadogradnje postojećeg naplatnog sistema na putu Beograd-Niš podrazumeva i savremeno obaveštavanje vozača o svim značajnim informacijama za bezbednu vožnju.

– Obaveštavaćemo vozače putem informacionih displeja koji ispunjavaju sve standarde, što između ostalog znači da su vidljivi i čitljivi u svim vremenskim uslovima, pri jakom suncu i velikim brzinama. Drugo, novina je RDS-TMC radio sistem koji služi za obaveštavanje vozača o svim događajima relevantnim za sigurnu i bezbednu vožnju. Na ovaj način u Srbiji bi se svi vozači sa svojim radio-uređajima obaveštavali o stanju na autoputu, naplatnim stanicama, graničnim prelazima, zastojima, kao i meteorološkim uslovima – ističe Savić.

Kako kaže, “radio data” sistem koristi “trafik mesidž komunikejšn” za distribuciju informacija koje mogu da prime svi savremeni radio-uređaji.

– Za slanje tih govornih informacija koristićemo jednu radio-stanicu sa nacionalnom frekvencijom sa kojom ćemo potpisati ugovor. Svakome ko ima uključen radio biće prekinut program na kojoj god da je stanici i biće mu data mogućnost da čuje poruku iz našeg kol-centra. Takođe, poruka će moći da se čuje i ako je u kolima uključen USB ili CD plejer – objašnjava Savić.

Preopterećeni kamioni prolaziće kroz optičku zavesu

Projekat “Puteva Srbije” kao jedan od podsistema obuhvata i otkrivanje pretovarenih teretnih vozila.

– Imamo mnogo kamiona koji voze pretovareni jer se na samom autoputu ne vrši adekvatna kontrola. Mi ćemo merenje digitalizovati i neće biti moguće zloupotrebe. Teretno vozilo prolaziće kroz optičku zavesu i preko ugrađenih merača osovinskog opterećenja u asfaltu na naplatnoj stanici Smederevo, pa će tako biti merena njegova težina. Kamera će snimiti tablice i podatak o težini će biti poslat na centralni server. Odsek za naknadnu naplatu će u skladu sa pravnim regulativama vršiti naplatu naknada za preopterećena vozila. Želimo da ovaj pilot projekat najpre primenimo na naplatnoj stanici Smederevo gde je više od 90 procenata teškog teretnog saobraćaja – naglašava Savić i dodaje da preopterećena vozila prave višestruku štetu pošto kvare asfalt i ugrožavaju bezbednost saobraćaja.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments