Srbija ima kult oružja: Nisu krive videoigre nego programi gdje gostuju kriminalci i ratni zločinci

 

Dragan Popadić, socijalni psiholog i profesor na Filozofskom fakultetu u Beogradu je gostujući na HRT govorio o razlozima koji su doveli do nezamislive eskalacije oružanog nasilja u Srbiji.

Popadić je kazao da se još uvijek ne znaju uzroci ali da su posljedice jasno vidiljive.

“Građani su duboko uznemireni i prisutna je ogromna tuga i suosjećanje s nastradalima. To je opća atmosfera koja u Srbiji vlada”, kazao je Popadić.

Istakao je kako su jedan od vidljivijih generatora nasilja mediji.

“Ne mislim tu na filmove ili videoigrice s nasilnim sadržajem, već na programe koji se emitiraju na nacionalnim frekvencijama, gdje se direktno popularizuje nasilje, gdje su gosti ratni zločinci i kriminalci, gdje se njeguje jezik mržnje koji dostiže nevjerojatne razmjere”, kazao je Popadić.

Dodao je kako je zapanjen podacima na koliko visokom mjestu je Srbija po količini oružja.

“Kult oružja postojao je u bivšoj Jugoslaviji, generalno na Balkanu jer ne može se proslaviti Nova godina ili vjenčanje, a da se ne zapuca. Imamo tu vrstu kulta oružja, a onda su se nagomilali ratovi, a kamoli da se ne nagomila oružje”, istakao je Popadić.

Kazao je i kako nije siguran koliko je realna najava predsjednika Aleksanda Vučića da će Srbija kompletno razoružati.

“Jedna svrha tih izjava je da se umiri građane. Ljudi u ovakvim situacijama posežu i žele da se posegne za restriktivnim mjerama i u tome vide sigurnost. Takve mjere služe za umirivanje građana, a vidjet ćemo koliko su realne”, rekao je Popadić.

Dodao je da je nasilje postala normalna stvar za sve i ta je teško to promijeniti.

“Našli smo se u situaciji da se nasilje udomaćilo u različitim sferama našeg života i sada ga je teško eliminisati. Teško je eliminisati snažne generatore nasilja, medije, jezik mržnje. Pritisak javnosti je relativno slab, ali trenutno tu silu vidim kao nekoga tko može dovesti do promjena”, zaključio je profesor Popadić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79