Srbija izdvaja novac za projekte “jačanja srpskog identiteta” u BiH

Srbija izdvaja novac za projekte “jačanja srpskog identiteta” u BiH


Ministar bez portfelja u Vladi Srbije Đorđe Milićević potpisao jučer u Banjaluci 13 ugovora o finansijskoj podršci projektima namenjenim “jačanju srpskog nacionalnog i kulturnog identiteta” u Bosni i Hercegovini, konkretno entitetu Republici Srpskoj.

Finansijska podrška iznosi 79 miliona dinara (1.32 miliona KM), saopćeno je iz Vlade Srbije. Ugovori su potpisani na sastanku Milićevića sa predstavnicima “srpskih udruženja i nevladinih organizacija iz RS-a i Bosne i Hercegovine”.

U saopštenju se navodi da je “najveći dio sredstava namijenjen za nabavku opreme za kulturno-umjetnička društva, udžbenika i lektira za srpske dopunske škole, kao i sportske opreme za srpske klubove u dijaspori”.

“Drina nije rijeka nego kičma”

Milićević je posle potpisivanja ugovora rekao da su “nacionalni interesi i ciljevi srpskog naroda u 21. vijeku mir, stabilnost, ekonomija i pre svega jedinstvo”.

Naveo je da je u okviru “Svesrpskog sabora”, koji je održan 8. juna u Beogradu, potpisao Memorandum o saradnji sa ministarstvom RS-a, koji podrazumjeva “jačanje postojećih i stvaranje još čvršćih veza između matice i Srba koji žive van Srbije”.

“Ja uvijek govorim da Drina nije nikada bila rijeka koja je razdvajala Srbiju i Republiku Srpsku, već kičma koja spaja Srbiju i Republiku Srpsku”, rekao je Milićević.

Skupština Srbije na vanrednoj sjednici, koja je počela 23. jula, raspravlja o “Deklaraciji o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda”, koju je prethodno usvojila Vlada Srbije, piše Radio Slobodna Evropa.

U dokumentu koji je ranije potvrđen i u Skupštini RS-a, navodi se, pored ostalog, da srpski narod predstavlja jedinstvenu cjelinu.

Usvajanje ovog dokumenta osudili su, između ostalih, članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović i Željko Komšić, kao i Evropska unija i Sjedinjene Američke Države.

State Department pozvao je nakon “Svesrpskog sabora” u Beogradu političke lidere u regionu da “bolje iskoriste svoje sastanke kako bi promovisali regionalnu stabilnost i pomirenje”.

Evropska unija poručila je da se suverenitet, teritorijalni integritet, ustavni poredak i međunarodni identitet Bosne i Hercegovine ne mogu narušiti i da će svaka akcija protiv ovih principa dovesti do ozbiljnih posljedica.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija