Srbija: Izmjenama zakona uvodi se obavezna vakcinacija stanovništva

Skupština Srbije usvojila je na sjednici izmjene Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, a jedna od tačaka novog zakona jeste i uvođenje obavezne vakcinacije.

Izmjenama zakona uvedene su kazne za nepoštivanje epidemioloških mjera. Kazne se kreću od 40 do 2.550 eura.

Izmjenama zakona ovlasti ministra zdravstva dodatno su proširene, a možda i najbitniji dio tiče se toga da ministar sada ima mogućnost da u slučaju pandemije virusa proglasi obaveznu vanrednu imunizaciju za sve kategorije stanovništva ili za najugroženije.

Nepovjerenje u zdravstveni sistem i imunizaciju je u porastu u Srbiji jer izostaje kampanja i jasna komunikacija zdravstvenih institucija i ljekara koja bi javnosti pojasnila zašto su vakcine važne i šta ove promjene znače, kažu stručnjaci.

I za trudnice je propisana obavezna imunizacija protiv gripe, ali ni to nije nikakva novina kao što je predstavljeno na pojedinim portalima i stranicama na društvenim mrežama.

Zemlje Evropske unije većinom postižu visoku stopu imunizacije, pokazuju i podaci Centra za prevenciju i kontrolu bolesti, a svaka država propisuje svoj kalendar vakcinacije.

Djeca se štite protiv 11 zaraznih i opasnih bolesti, a to su tuberkuloza, difterija, tetanus, veliki kašalj, dječija paraliza, male boginje, rubele, zauške, virusni hepatitis B, oboljenja izazvanih hemofilusom influence tipa B i streptokokom pneumonije.

Obavezna vakcinacija djece nije novost – ono što se tokom godina mijenja jeste visina propisane kazne, a po najnovijoj izmjeni ona će iznositi od 400 do 1.300 eura.

U Srbiji je jučer registrovan još 3.341 slučaj zaraze, a prijavljeno je 19 smrtnih slučajeva koji su posljedica koronavirusa.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79