Srbija je prva zemlja u Evropi koja će proizvoditi rusku vakcinu!

Srbija je prva zemlja u Evropi koja će proizvoditi rusku vakcinu protiv koronavirusa, a nakon što je ruska strana potvrdila kvalitetu uzoraka probne proizvodnje, prva isporuka tog cjepiva iz beogradskog instituta „Torlak“ mogla bi uslijediti za dvije do tri sedmice.

Ruski Nacionalni institut za epidemiologiju i mikrobiologiju „Gamaleja“ potvrdio je kvalitet cjepiva iz probne proizvodnje u „Torlaku“ i službeno odobrio da se „Sputnjik V“ proizvodi u Beogradu, potvrdio je u četvrtak za RTS ministar bez portfelja Nenad Popović.

Upravo je Popović ranije, 14. aprila, kada je počela probna proizvodnja ruske vakcine u nacionalnom institutu „Torlak“, najavio da bi puna proizvodnja mogla početi danas, ali su u međuvremenu okončane samo procedure laboratorijskih analiza i usporedbi s izvornim cjepivom koje proizvodi ruski institut „Gamaleja“.

Popović je danas za RTS rekao da su srbijanskom timu u srijedu, u institutu „Gamaleja“, dužnosnici uručili certifikat za proizvodnju „Sputnjika V“ i odali priznanje što je „u najkraćem roku“ Srbija uspjela provesti probni postupak.

– Kontrolirano je 18 parametara na temelju kojih je donesena odluka – naveo je Popović.

Srbija koristi još tri vakcine

Srbija u kampanji masovne vakcinacije sada, uz ruski „Sputnjik V“, koristi još tri vakcine – „Pfizer/BioNTech“, „AstraZenecu“ te kineski „Sinopharm“, kojeg je dosad najviše isporučeno, nešto manje od četiri miliona doza.

U posljednjoj isporuci od 440.000 doza „Sinopharma“, pristiglih u srijedu, 200.000 doza je bila donacije kineske vojske Vojsci Srbije.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da nije zadovoljna udjelom mladih u broju vakcinisanih i apelirala da ih se čim više cijepi, istaknuvši da se Srbija, ako do sredine juna ne bude vakcinisano 50 posto populacije, neće moći otvarati „za normalan život“.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79