Srbija na korak da postane vlasnik više od 13 kvadratnih kilometara zemljišta BiH

No, da Srbija posredstvom bh. entiteta Republika Srpska ima ozbiljne namjere jasno je jer se već rade premjeri zemljišta tri naselja te priprema tehnička dokumentacija i posebni timovi iz različitih oblasti aviosaobraćaja.

To potvrđuje i izjava pravobranitelja Republike Srpska Milimira Govedarice koji je nedavno izjavio da “političko Sarajevo problematizuje pitanja izgradnje aerodroma u Trebinju”, ali da je taj pokušak, po njegovom mišljenju, osuđen na propast.

“Svojinsko-pravni odnosi su u isključivoj nadležnosti RS, odnosno entiteta, što je jasno navedeno i u mišljenju Venecijanske komisije, kao i čitavom nizu drugih sudskih odluka pa čak i nekim prijašnjim odlukama Ustavnog suda BiH. Vlada Republike Srpske je predložila, a Narodna skupština usvojila poseban zakon o eksproprijaciji nepokretnosti potrebnih za izgradnju aerodroma u Trebinju, čime su ispunjeni svi zakonski uslovi za efikasnu realizaciju ovog strateškog projekta”, kazao je Govedarica.

On je dodao da će Pravobranilaštvo Republike Srpske i dalje postupati u skladu sa ustavnim odredbama, koje imaju prednost u odnosu na druge odluke koje nisu u saglasnosti sa Ustavom. Govedarica je odluku Ustavnog suda BiH u vezi sa poljoprivrednim zemljištem nazvao tehnički neprimjenjivom i kao takvu – nesporovodivu.

Muharem Cero (Foto: Klix.ba) Muharem Cero (Foto: Klix.ba)

Da iza svega postoji pozadina neustavnih i nezakonitih poteza na štetu države BiH kategoričan je ekspert za državnu imovinu Muharem Cero koji u razgovoru za Klix.ba kaže da je izjava entitetskog pravobranitelja ogolila dilemu o načinu realizacije projekta izgradnje trebinjskog aerodroma.

“Pravobranitelj RS-a priznaje iz sadržine svoje izjave da se u 13,2 miliona kvadratnih metar projektovanog aerodroma nalazi gotovo isključivo državno zemljište kategorisano kao poljoprivredno i šumsko te tvrdi da ne postoje zakonske ili bilo koje ustavne zapreke da se ovaj projekat izvodi na način da bi se investitoru tj. Srbiji, aerodrom dao u trajno vlasništvo i isključivo upravljanje”, izjavio je.

Cero kaže da se, unatoč činjenici da je Ustavni sud BiH u više svojih odluka utvrdio da se radi o imovini iz kontinuiteta BiH, državnosti BiH, i da se ista imovina nalazi od 2005. pod zabranom raspolaganja do stvorene obaveze donošenja zakona o upravljanju i raspolaganju državne imovine, Republika Srpska nastavlja neometano i dinamizirano izvođenje cijelog projekta jednostrano, unilateralno, ustavno nedopustivo i pravnim nasiljem izvedeno prenošenje zemljišta čiji je vlasnik država BiH i razvlaščivanjem države i dodjeljivanje zemljišta prvo na entitet RS, a potom na Republiku Srbiju.

“Pravobranilac na ovaj način, a vjerovatno po nalogu Vlade RS-a čiji je organ Republičko pravobranilaštvo, još jednom potvrđuje da presude Ustavnog suda BiH, a posebno o poljoprivrednom zemljištu neće biti provedene i da kako on kaže one nemaju učinaka jer je navodno Ustav RS-a iznad ustava BiH što je flagrantno kršenje normativne hijerarhije utvrđene Aneksom 4 Dejtonskog mirovnog sporazuma”, objašnjava ekspert za pitanje državne imovine.

Uprkos svemu ovome pripremni radovi trebinjskog aerodroma polako se odvijaju.

“Imovinsko-pravni osnovi se okončavaju na nezakonit način, a za sada nemamo reakcije niti institucija BiH, niti Vijeća ministara, niti državnog ministra pravde niti najpozvanije institucije državnog pravobranilaštva. Jasno je da RS i Srbija nastoje da cijeli projekat neometano dovedu do kraja, a za što izgleda imaju garanciju šutnje domaćih državnih institucija i nadležnih organa”, govori Cero.

Lokacija planiranog aerodroma (Foto: Klix.ba) Lokacija planiranog aerodroma (Foto: Klix.ba)

Naš sagovornik ističe da više od svega zabrinjava nedostatak reakcije čuvara i tumača Dejtonskog mirovnog sporazuma – OHR-a koji ima ustavne nadležnosti da cijeli projekat zaustavi i utvrdi da je neustavan, a visoki predstavnik poslije dugo vremena iskoristi Bonske ovlasti.

“Zabrinjavajuća je i šutnja državnog tužuilaštva koje ne pokreće nikakve istražne radnje, mada je jasno da se u provođenju cijelog projekta stiču obilježja teških krivičnih djela zloupotrebe položaja i ovlasti”, kazao je.

Za kraj razgovora ističe da je u ovom slučaju pravobranilac RS-a Milimir Govedarica nije ništa nego megafon Milorada Dodika i njegove klike.

“Iz svega se može pročitati, a što do sada biješe naivno vjerovanje i stalno srbijansko potvrđivanje iz usta predsjednika Aleksandra Vučića da je za njega i Srbiju, suverentitet i teritorijalni integritet BiH neupitna kategorija i da ga priznaju i nemaju bilo kakve namjere ugrožavati ga. Ovim činom je po prvi put na jedan nedvojben način dokazano da su to samo demagoške politikantske fraze za naivne bh. institucije, ali i briselske moćnike”, poručio je Cero. Za kraj je istakao da ovo može predstavljati i dobar predtekst za obećavajući Mali Šengen prenosi Klix.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79