Srbija na korak do mjere zabrane kretanja

Na sjednici Vlade Srbije koja je održana danas donesene su nove mjere u borbi protiv koronavirusa.

Od utorka 17. novembra, u periodu od 21.00 do 5.00, neće moći da radi ništa osim apoteka, benzinskih pumpi i servisa koji se bave kućnom dostavom hrane, stoji u uredbi Vlade Srbiji o suzbijanju korone koja je donijeta na današnjoj sjednici.

Ovo praktično znači da će biti ograničen rad i noćnih klubova koji su prethodnih dana okupljali veliki broj ljudi, iako su članovi Kriznog štaba upozoravali da su to najveći rasadnici infekcije.

– Primena počinje od utorka 17. novembra do 1. decembra kada ćemo odlučiti da li treba da se pooštravaju ili produžavaju mjere, ali se nadam da neće biti potrebno. Sledeća mjera je zabrana kretanja, ali nismo za nju. Ako bude najneophodnije nismo za to, znamo da je sljedeća mjera, ali mislim da će današnja mjera dati rezultate – rekla je Ana Brnabić.

Kako je istakla premijerka, ona i ministri su danas imali sastanak sa predsjednikom republike “kako bi zajedno procjenili situaciju u odnosu na broj zaraženih, testiranih, slobodna mjesta u bolnicama”.

– Takođe sam sa predsjednikom analizirala ekonomske rezultate i situaciju u privredi i kako mjere mogu uticati na ekonomiju i ponovo smo u potpunosti složni da idemo sada sa ovim korakom i da vidimo kakve će rezultate dati ova restrikcija. Kao što znate, izuzetno mi je važno da to ponovim građanima, sve vijreme tokom borbe protiv koorna irusa smo se trudili da nađemo najbolji mogući balans između mjera koje će zaštiti građane i sa druge strane zaštiti ekonomiju – dodala je premijerka.

Premijerka je još jednom apelovala na građane da poštuju mjere, da nose maske, da probaju koliko god mogu da drže fizičku distancu, da budu bezbjedni, da čuvaju svoje zdravlje jer tako čuvaju zdravlje čitave nacije i stabilnost zdravstvenog sistema.

– Imam izvještaj inspekcijskog nadzora, krenule su da se izriču i mandate novčane kazne, očekujemo da i to da rezultate. U ovom trenutku smatramo da je to dovoljno, pratit ćemo sve parametre i pokazatelje i ovde, i u inostranstvu, i u Evropi- navela je Brnabić

Stanje u bolnicama

Stanje u bolnicama je teško i to niko ne krije.

– Mi još uvijek imamo slobodnih kreveta u bolnicama, što nije slučaj sa brojnim zemljama EU i to pokazuje koliko je ovaj talas ozbiljan i težak. Imate nekoliko zemalja koji više ne mogu da lječe u svojim zemljama, već moraju da šalju pacijente u druge zemlje. Mi smo daleko od ovog scenarija. Imamo svega što nam je potrebno za lječenje ljudi, više nego dovoljno – i zaštitne opreme, i lijekova, i kiseonika, i respiratora i testova da nastavimo ovako obimno testiranje. U Srbiji danas dobijete rezultat testa u najkraćem roku, to je pet sati ili najdalje 12 časova čekanja. U mnogim drugim zemljama se testovi čekaju više od pet dana i postoje zemlje koje više nemaju kapacitet za obradu testova već ih šalju u druge zemlje. To kod nas nije slučaj, već imamo kapaciteta da testiramo još veći broj ljudi- rekla je premijerka Srbije.

Zimski raspust

Vlada nije donela nikakve nove mjere što se tiče škola, tako da se od sutra đaci vraćaju u školske klupe.

Naknadno će se razgovarati o eventualnom pomjeranju zimskog raspusta unapijred.

– Ja sam apsolutno za to da škole nastave da rade, ja sam za to, mi u čitavoj Srbiji imamo 39 zaraženih đaka u osnovnim školama, 52 u srednjim, od kojih 22 u Beogradu. Onda vam je jasno koliko je stanje bezbjedno i koliko su đaci disciplinovani, koliko se poštuju mjere – rekla je premijerka Ana Brnabić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79