Srbija nabavlja kinesku verziju moćnog ruskog proturaketnog sistema S-300

Prva baterija kineskog raketnog sistema PVO srednjeg dometa FK-3, konstruisanog po uzoru na ruski S-300, trebalo bi da bude isporučena Vojsci Srbije do kraja godine, pišu Novosti.

Ova nabavka bit će najveće pojačanje za oružane snage Srbije još od ere najsnažnijeg zamaha modernizacije JNA, a Srbija će postati prvi strani korisnik ovog naoružanja.

Kineske rakete za odbranu od napada iz zračnog prostora najznačajnije su sredstvo ratne tehnike koje se očekuje u jedinicama VS. Sistem FK-3, međutim, najvažnija je, ali ne i jedina stavka na spisku kupljene vojne opreme čija isporuka se očekuje u narednih šest mjeseci.

Da je na pomolu realizacija velikih vojnotehničkih ugovora najavio je nedavno i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

“Puno novog naoružanja stići će u narednih šest mjeseci. Mnogo toga se nabavlja, a puno je već plaćeno”, rekao je Vučić, bez navođenja o kojim tipovima naoružanja je riječ.

Prema saznanjima Novosti, posao s Kinezima o kupovini PVO sistema srednjeg dometa dogovoren je još 2019. godine. Tokom naredne 2020. ugovor je preciziran, a Srbija je počela i isplatu ugovorne cijene.

Među velikim isporukama naoružanja i vojne opreme, koje je između redova najavio i predsjednik republike, nalazi se i najmanje jedna baterija sistema “Pancir”. Riječ je o unaprijeđenoj verziji “Pancira S1”, kojim od početka prošle godine raspolaže Vojska Srbije – većeg dometa radara, bolje odbrane od neprijateljskih smetnji i naoružanog novim raketama. Ovi projektili nedovoljno su poznati širokoj javnosti, ali postoje nagovještaji da je njihov domet duplo veći – i do 40 kilometara.

Srbija očekuje i isporuku francuskih raketa “mistral”, koje će biti montirane na domaća oklopna borbena vozila. Dogovor o kupovini ovog naoružanja napravljen je prije dvije godine. Na spisku želja državnog i vojnog vrha su i helikopteri koji bi trebalo da za različite misije dodatno ojačaju Ratno zrakoplovstvo VS-a.

U vojnim krugovima već duže vrijeme se govori o mogućnostima kupovine sofisticirane borbene opreme – dronova, sistema za izviđanje i ometanje i radara. Na spisku država proizvođača su Francuska, Izrael, Rusija, Turska… Na listi želja Vojske Srbije, prema nekim spekulacijama, je i ruski sistem za elektronsko ratovanje “Krasuha”.

Na tlo Srbije ove godine bi trebalo da sleti i najmanje jedan od tri ugovorena i plaćena helikoptera “Airbus H-215 superpuma”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79