Srbija neće isporučiti Duška Kornjaču Bosni i Hercegovini!

Srbija neće isporučiti Bosni i Hercegovini optuženika za ratne zločine Duška Kornjaču, ratnog komandanta općine Čajniče, za kojim je Tužilaštvo BiH raspisalo potjernicu zbog ubistava i progona nesrpskog stanovništva.

Ovo je danas potvrdio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je rekao da je Duško Kornjača državljanin Srbije čije izručenje, prema njegovim riječima, traži BiH i prozapadna opozicija i da se radi o “uglednom ljekaru”.

“Po kom zakonu tražite od mene da hapsim Srbe? Ja neću, a nemam ni pravo ni po jednom zakonu Republike Srbije”, rekao je Vučić.

Osvrnuo se i na komentare da on “štiti ratne zločince”.

Ne štitim, već poštujem neke principe. Ja više neću da slušam teorije kako Srbija ima najviše ratnih zločinaca. Ja neću, neću takvu teoriju i ne možete mi ništa”, rekao je Vučić za srbijanske medije.

Kako stoji na stranici Suda BiH, optužnica tereti optuženog Duška Kornjaču da je u periodu od sredine aprila 1992. do kraja juna 1992. godine na području općine Čajniče, u okviru širokog i sistematičnog napada Teritorijalne odbrane i Policijske stanice srpske općine Čajniče, kao predsjednik Kriznog štaba, kasnije komandant ratnog štaba Srpske općine Čajniče te predsjednik Skupštine općine i ministar odbrane u Vladi tzv. Srpske autonomne teritorije Hercegovina, kao svjestan učesnik udruženog zločinačkog poduhvata, planirao i naredio progon nesrpskog stanovništva iz općine Čajniče.

Duško Kornjača već godinama slobodno živi u Novom Sadu gdje radi kao ljekar u jednoj poliklinici.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79