Srbija odobrila uvoz cjepiva Pfizer/BioNTech

(FILES) In this file photo taken on November 23, 2020 This illustration picture shows a syringe and a bottle reading "Covid-19 Vaccine" next to the Pfizer company logo. - The US plans to distribute 6.4 million doses of the Pfizer-BioNTech Covid-19 vaccine after it is cleared for emergency use, officials said November 24, 2020. That could start happening shortly after December 10, when a committee of the Food and Drug Administration meets to decide on whether to green light the medicine. (Photo by JOEL SAGET / AFP)

Srbijanska Agencija za lijekove i medicinska sredstva (ALIMS) dala je u petak saglasnost za vakcine Pfizer/BioNTech protiv koronavirusa, objavili su beogradski mediji.

Srbija je već ranije naručila 340.000 doza te vakcine, a u toku je ispitivanje ruske vakcine Sputnjik V, čijih je 20 doza početkom decembra stiglo u Beograd na laboratorijsko ispitivanje, a čeka se i registriranje kineske vakcine.

Vodeći kineski proizvođač vakcina Sinofarm podnio je zahtjev za licencu i odobrenje kineskim zdravstvenim vlastima 26. novembra, nakon što su u julu dvije vakcine te kompanije odobrene za hitnu upotrebu za medicinske radnike i druge grupe izložene visokom riziku od infekcije koronavirusom.

Kompanije Pfizer i BioNTech predale su 2. decembra srbijanskim zdravstvenim vlastima dokumentaciju neophodnu za testiranje, registriranje i potvrdu sigurnosti vakcine kako bi se odobrila upotreba i uvoz.

Velika Britanija prva je zemlja u svijetu koja je počela koristiti Pfizerovu vakcinu 8. decembra i već su je primile desetine hiljada Britanaca, a poslije dozvole Američke uprave za hranu i lijekove (FDA) kampanja vakcinisanja u Sjedinjenim Državama počela je u ponedjeljak 14. decembra. Pfizerovu vakcinu u SAD-u prvi će primati radnici zdravstvenog sistema zaposleni u bolnicama.

Poslije današnje objave da je srbijanski ALIMS dao saglasnost za uvoz vakcine Pfizer/BioNTech za sada nema službenih najava kada bi mogao početi uzvoz naručenih 340.000 doza, prenosi Hina.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79