Srbija optužila Mujanovića za ratni zločin, država BiH ga zaboravila!

Tužilaštvo za ratne zločine u Beogradu podiglo je krajem prošle godine optužnicu protiv Huseina Mujanovića, bivšeg pripadnika Armije RBiH, zbog, kako iz Srbije tvrde, ratnog zločina protiv civilnog stanovništva 1992. godine u Sarajevu. Sud u Beogradu krajem prošle sedmice optužnicu je potvrdio i Mujanoviću produžio pritvor za još mjesec. Potvrdila nam je to Mujanovićeva supruga Mirsada Kastrat–Mujanović.

Samo rečenica

Optužnica je, inače, objavljena i na zvaničnoj stranici srbijanskog tužilaštva, ali bez detalja. Navodi se samo rečenica.

– Tužilaštvo za ratne zločine podiglo je optužnicu KTO. br. 10/18 od 24. 12. 2018. godine protiv H. M., državljanina Bosne i Hercegovine, zbog krivičnog djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 142 stav 1 KZ SRJ, vezano za događaje koji su se odigrali tokom 1992. godine u Sarajevu – stoji u saopćenju Tužilaštva za ratne zločine.

Mujanović je, podsjećamo, uhapšen krajem jula na granici kod Priboja. Tako se već sedam mjeseci nalazi u pritvoru. Iz Srbije je tad objavljeno da ga sumnjiče za novi ratni zločin na području Hrasnice. Tužilaštvo BiH nedugo zatim tražilo je da se on, pošto je bh. državljanin, izruči našoj zemlji i da mu se sudi u Sarajevu, ali je zahtjev Beograd ekspresno odbio.

Svi ogorčeni

Odbijena je i svaka žalba, tako da Mujanovića čeka sudski proces u kojem mu prijeti kazna zatvora i do 20 godina. Njegova supruga i sinovi su ogorčeni. Mirsada Kastrat-Mujanović jučer je za „Dnevni avaz“ kazala da država BiH nije uradila ništa da mu pomogne i da je Mujanović ostavljen na milost i nemilost Srbije.

– Sve što je država uradila je da je zatraženo njegovo izručenje. Ali, on je pritvoren sedam mjeseci i niko ga nikada nije posjetio ni iz BiH ni iz Ambasade BiH u Beogradu. Sve radimo sami. Sami smo i advokata angažirali. Kako da se osjećamo, svi smo ogorčeni – kazala je Kastrat-Mujanović.

Pritvoren zbog spiska iz RS

Mujanović je, inače, uhapšen prema potjernici MUP-a Srbije, a kao razlog za hapšenje prošle godine navedeno je kako postoje službena bilješka i zapisnik o saslušanju trojice svjedoka iz 1994. i 1996. godine.

Riječ je o zabilješci, odnosno spisku Dokumentacionog centra Republike Srpske za istraživanje ratnih zločina na kojem je njegovo ime navedeno u dokumentu “Pregled naredbodavaca i izvršilaca zločina u logorima i zatvorima za Srbe u BiH 1992.-1996. godine“.

Sanela Prašović-Gadžo ogorčena: “Zviždanje Dodiku je primitivizam, svaka mu čast. Sramota me Sarajeva”

Avaz

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79