Srbija ostaje bez 140.000 radnih mjesta, najugroženiji su iz proizvodnog i uslužnog sektora

Period koji slijedi bit će neizvjestan i za radnike i za poslodavce, jer će – prema ocjenama ekonomskih stručnjaka – mnoge kompanije biti prinuđene da otpuste radnike i zatvore firme zbog krize izazvane koronavirusom.

MMF prognozira da bi u Srbiji moglo da bude zatvoreno više od 140.000 radnih mjesta, a iz privrede stiže apel da država pomogne novim paketom mjera koji bi obuhvatao ukidanje pojedinih parafiskalnih nameta za firme.

Hod po tankoj žici” i rizici nikada veći da globalna ekonomija sklizne u recesiju sa kakvom se svijet do sada nije suočio. Zaduživanje, javni dug koji u zemljama širom svijeta raste i životni standard građana koji vrtoglavo pada. Optimizma za ekonomsku budućnost manjka i u prognozama međunarodnih finansijskih institucija – MMF poručuje – “situacija gora nego što se očekivalo”.

Međunarodni monetarni fond upozorio je da će pad svjetske privrede zbog pandemije koronavirusa biti veći nego što se ranije predviđalo – tačnije za 4,9 posto u ovoj godini, u odnosu na tri procenta koliko je ranije projektovano.

Budžetski deficiti bit će produbljeni, jer su vlade, kažu u MMF-u, potrošile do sada skoro 11 hiljada milijardi dolara u pokušaju da se negativne ekonomske posljedice umanje.

A prognoze nisu optimističnije ni za Srbiju. MMF kaže da bi u narednom periodu u Srbiji moglo da se zatvori između 140 i 160 hiljada radnih mjesta.

Proizvodni i uslužni sektor su najugroženiji. Analiza koju je Mreža za poslovnu podršku nedavno uradila sa privrednicima pokazuje da je u proizvodnom sektoru 23 posto firmi ugroženo, a u uslužnom sektoru još i više – čak 38 posto kompanija se jedva bori za opstanak.

Očekujemo da će se u uslužnim djelatnostima 40.000 do 50.000 radnih mjesta ugasiti. Bit će to najčešće mikro i male firme – one sa jednim, dva, tri zaposlena, naročito one koje rade sa inostranstvom. Čak i firme u IT sektoru imaju problema”, tvrdi Dragoljub Rajić, koordinator Mreže za poslovnu podršku.
Pitanje je da li će oni koji su dobili državnu pomoć moći da i na dalje ostanu sa istim brojem zaposlenih? U Asocijaciji malih i srednjih preduzeća – zabrinuti, kažu: država bi morala da razmotri još neke olakšice za preduzetnike.

Srbija ima 1.005 parafiskalnih nameta – 140 milijardi dinara ide po raznim osnovama, da li su članarine u pitanju, da li su obavezna plaćanja agencijama, javnim državnim ustanovama… To je najbezbolnije da se uradi odmah – da se napravi moratorijum, oni koji mogu da se ukinu u potpunosti, a drugi da se smanje na jednu pristojnu mjeru – kaže Zoran Vujović iz Asocijacije malih i srednjih preduzeća.
“Nerealno je očekivati da otpuštanja neće biti” – kaže za N1 profesor Ekonomskog fakulteta Ljubodrag Savić.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79