Srbija ostala bez seizmologa

Seizmološki zavod Srbije ostao je bez seizmologa, prenijeli su srpski mediji.

Navode da je se Srbija našla u takvoj situaciji iz više razloga: nezainteresovanost za taj posao, višegodišnja zabrana zapošljavanja i odlasci u penziju.

Situacija je takva da ako se u Srbiji zemlja zatrese, nema seizmologa koji će to zabilježiti, već to rade fizičar i elektrotehničar.

Stručnjaci kažu da se čak ni dovođenjem mladih seizmologa problem ne bi riješio.

Seizmolog Ana Mladenović kaže da bi njih neko morao da obučava, pošto analiza zemljotresa zahtijeva iskustvo i svaki seizmolog je obavlja drugačije.

“Upoznala sam pre 10 godina u Zavodu ženu pred penzijom i tačno je znala koji tip talasa nailazi na koju stanicu i objasnila mi je koji je princip. U tome je stvar, onaj ko nema iskustvo ne može odmah da preuzme posao tako da dugoročno gledano to je ogroman problem”, kaže Mladenovićeva.

Problem su u zavodu pokušali da riješe zapošljavanjem, prenosi Euronews.

Međutim, ove godine do sada je raspisano pet javnih konkursa na koje se prijavio mali broj kandidata ili se nije prijavio ni jedan. Čak i kada prijavljenih ima, ne prolaze ni osnovna testiranja. Slična situacija je bila i 2021. i 2022. godine.

Međutim, iz Zavoda tvrde da su i potrebe za seizmolozima smanjene.

“Uvođenjem najsavremenijih softvera iz oblasti seizmologije koji sa velikom pouzdanošću automatski lociraju i izveštavaju o dogođenim zemljotresima znatno je smanjena potreba za stalnim prisustvom dežurnog seizmologa”, naveli su u saopštenju.

Mladenovićeva objašnjava da je upravo zbog nedostatka stručnjaka, Srbija izuzeta iz projekta postavljanja seizmoloških stanica koje skupljaju podatke i tako ostala bijela tačka na toj mapi.

“Mi nećemo imati podatke uopšte, nećemo učestvovati u usaglašavnjima karata, nećemo znati na nivou zemlje osim na lokalnim zemljama gde su aktivni rasedi, kakva je građa zemljine kore”, kaže Mladenovićeva.

Seizmološki zavod Srbije najavljuje raspisivanje novih konkursa, kao i da će uskoro anagažovati dvoje iskusnih kolega sa završenim rudarsko-geološkim fakultetom, jer kako kažu, mlađe kolege radije biraju privatni sektor.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79