Srbija priprema nagradnu igru da potakne građane na vakcinisanje

Srbija priprema nagradnu igru kako bi dodatno potakla građane na vakcinisanje. Ovo su potvrdili državni sekretar Ministarstva zdravstva Mirsad Đerlek i ministrica državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović.

U Srbiji se nije dugo održao trend pada broja novooboljelih od koronavirusa i dvocifreni broj zaraza. Stručnjaci upozoravaju na novi – četvrti pandemijski val.
Prema podacima, posljednjih dana broj zaraženih u blagom je porastu u pojedinim administrativnim okruzima i u Beogradu – ukupno kod 189 osoba među 9.786 testiranih uzoraka, dok su od posljedica koronavirusa preminule četiri osobe.

U Srbiji korona brojke rastu i na početku je novog vala, a državni sekretar Ministarstva zdravstva Mirsad Đerlek najavio je da će uskoro uslijediti novi paket mjera i poticaja za ubrzavanje kampanje vakcinisanja, jer se “očekuje jak četvrti val korone”.

Ministrica državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović potvrdila je da je u pripremi “ozbiljna kampanja” u kojoj se razmišlja o velikoj nagradnoj igri u kojoj će vakcinisani protiv koronavirusa konkurisati “za ozbiljne nagrade”.

“To je jedini način da pokažemo da vlada zaista promoviše vakcinisanje”, rekla je Obradović, ocijenivši da, zaključno s 20. julom 2021. na teritoriji cijele države ima oko 2.664.000 osoba vakcinisnaih s obje doze, što na ukupnu populaciju od oko sedam miliona ljudi “nije dovoljno ako se teži kolektivnom imunitetu”.

Srbija koristi četiri vakcine: Pfizer, AstraZenecu, Sinopharm i Sputnik i ima dovoljno doza, ali je nakon uspješne kampanje u početku opao interes za vakcinisanje, posebnoo među mladima.

U Srbiji je od početka epidemije do sada testirano 4.572.957 uzoraka, registrirano je ukupno 719.006 zaraženih, a službeno je prijavljeno 7.088 smrtnih slučajeva.

Trenutno je na liječenju 311 osoba, od kojih je sedam na respiratorima, prenosi Hina.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79