Srbija sprema uredbu: U zemlju će moći ući svi vakcinisani, bez testa i izolacije

Na današnjoj sjednici Kriznog štaba Srbije analizirana je trenutna epidemiološka situacija u Srbiji i konstatovano je da aktuelne mjere daju rezultate, saopštio je pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.

Gojković je, poslije sjednice Kriznog štaba, u izjavi novinarima rekao da i dalje postoji veliki broj novozaraženih građana.

“Svakodnevno se taj broj povećava minimalno na prethnodni dan što govori da uvsojene mere deluju. Taj broj je i dalje visok i jednostavno potrebno je da nastavimo što smo radili do sada da se svi maksimalno pridržavamo postojećih mera i da se vakcinišemo. Vakcine su ono što nas jedino može dugoročno izvući iz epidemije”, naglasio je on.

Ukazao je da je analiziran i zahtjev Ministarstva prosvjete da se omogući prvenstveno đacima koji su od početka godine na onlajn nastavi, uz sve moguće epidemiološke mjere, da se ocjenjuju u malim grupama u školama gdje postoji takva mogućnost.

Ministarstvo će, najavio je, u kordinaciji sa lokalnim samoupravama pokušati da iznađe mogućnosti da učenici, gdje je neophodno da se ocijene, a za to je potreban lični kontakt, dozvoli da to urade.

Gojković je dodao da je danas razgovarano i u vezi ulaska građana Srbije u zemlju koji su potpuno vakcinisani.

Vlada će uredbom, kako je objasnio, precizirati da svi oni koji budu potpuno vakcinisani, sa potvrdom o vakcinaciji iz Srbije, dobiju mogućnost da uđu u zemlju bez PCR testa i bez izolacije.

Isto važi i za strane državljane, koji će bez PCR testa i karantina moći da uđu u Srbiju ako su potpuno vakcinisani vakcinama iz Srbije.

“Potpuna vakcinacija podrazumijeva dvije doze Pfizerove, Sputnjik V i Sinofarm vakcine. S obzirom da AstraZeneca u ovom trenutku ima samo jednu dozu, podrazumeva se da je jedna doza u ravni sa ove tri vakcine koje zahtevaju dvostruku imunizaciju”, objasnio je Gojković

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79