Srbija sutra bira novog (starog) predsjednika: Ankete kažu da se nastavlja autokracija Aleksandra Vučića

S novom pobjedom koja je na pomolu, srbijanski populistički predsjednik Aleksandar Vučić vjerojatno će produžiti svoju vlast u zemlji nakon što je pooštrio sve poluge vlasti tokom proteklog desetljeća.

Prema njegovim pristašama, Vučić je za vrijeme svoje vladavine uveo red u zemlju i unio milijarde stranih investicija, a sve zahvaljujući spretnoj ravnoteži između istoka i zapada.

Međutim, Vučićevi protivnici tvrde da on sve više koristi autokratsku vlast kako bi oslabio opoziciju i kontrolisao medije.

Vučić je na vlasti, u ovom ili onom obliku, od 2012. godine. Prije toga bio je izraziti ekstremist i saveznik srpskog čelnika i ratnog zločinca Slobodana Miloševića.

U nedjelju su u Srbiji predsjednički izbori. Vučić je sveprisutan. Njegove slike na jumbo plakatima i zidovima zgrada, snimke njegovih govora objavljuju se na društvenim mrežama i u televizijskim programima. Na pojedinim TV kanalima povezanim s Vučićevom vladom takve se snimke emitiraju kontinuirano.

“Vučić je posvuda, na svim televizijama, u svim novinama, uzurpirao je sav javni prostor. To je nepodnošljivo”, rekao je 42-godišnji informatičar Nebojša Pantelić za AFP.

Dodao je da “čak ni Milošević nije u toj mjeri okupirao zemlju”.

Na televiziji se prikazuju, između ostaloga, i snimke na kojima Vučić navodno spašava dijete zarobljeno u snježnoj mećavi ili pak kori svoje pomoćnike. Na jednoj snimci uči njemački jezik prateći govore bivše njemačke kancelarke Angele Merkel.

“Želi stvoriti sliku o sebi kao običnom čovjeku, ali istovremeno želi biti i junak, nadčovjek”, smatra politički analitičar Boban Stojanović iz Beograda.

Uistinu, 52-godišnji Vučić svugdje se prikazuje kao neumorni vođa, posvećen ulaganjima i otvaranju novih radnih mjesta.

Vučić u predizbornoj kampanji sebe predstavlja kao najboljeg vođu u vremenima neizvjesnosti koja su uslijedila nakon ruske invazije na Ukrajinu. Njegov posljednji slogan glasi: “Mir. Stabilnost. Vučić.”.

Ponosno ističe da je, kao predsjednik, nadgledao provođenje velikih infrastrukturnih projekata, između ostaloga izgradnju mreže autocesta i obnavljanje željezničke pruge.

“Naš je posao da gradimo, građani Srbije uvijek glasaju za one koji žele graditi budućnost”, rekao je Vučić ranije ovog mjeseca na jednom skupu.

Vučić ne zaboravlja i na druga pitanja koja su važna njegovim biračima, kao što je Kosovo pa i dalje odbija priznati njegovu neovisnost.

“Vučić je običnim ljudima omogućio da žive bolje. Održao je svoja obećanja. On je nepokolebljivi branitelj našeg Kosova. Jednostavno je pravi čovjek za tu funkciju”, rekao je za AFP 47-godišnji Branislav Ristić, srpski građanin zaposlen u banci.

Vučića se smatra zaslužnim i za milijune doza cjepiva protiv covida-19 koje je Srbiji osigurao iz Kine, Rusije i zapadnih zemalja.

No, kada je u pitanju ruska invazija na Ukrajinu, Vučić tu hoda po tankom ledu.

Iako je Srbija pred Ujedinjenim narodima osudila rusku agresiju, odbila je sankcionirati Rusiju. Srbi se oslanjaju na ruski prirodni plin koji se prodaje po povoljnim cijenama i općenito su naklonjeni Rusiji.

“On je prema svima susretljiv. Kini je dopustio da dovede svoju prljavu industriju u Srbiju, a Rusiji da u Srbiji proširi svoj politički utjecaj. Kroz suradnju sa Zapadom dobiva podršku za svoju unutarnju politiku”, smatra analitičar Stojanović.

Vučić se transformirao, s obzirom na to da je riječ o čovjeku koji se na nacionalnu političku scenu probio kao Miloševićev tvrdolinijaški ministar informiranja tijekom rata na Kosovu.

Potom je nastupila iznenadna promjena. Vučić je 2008. napustio ultranacionalističku Radikalnu stranku i osnovao konzervativnu proeuropsku Srpsku naprednu stranku koja je pobijedila na izborima 2012. i utrla mu put do najviših pozicija.

Osim predsjednika, bio je premijer, zamjenik premijera, ministar obrane. No, iako se trudio izglancati svoj imidž, Vučić se nije odrekao nekih svojih ultranacionalističkih sklonosti.

Opetovano je odbijao osuditi vođe bosanskih Srba optužene za zločine tijekom rata devedesetih, a nekoliko je ratnih zločinaca rehabilitirao u medijima koje kontrolira država.

Njegovi ga kritičari optužuju i za sve izraženiju autokraciju, posebno kada je riječ o ušutkavanju onih koji se s njim ne slažu.

Te tvrdnje potkrepljuje izvješće neprofitne američke organizacije Freedom House iz 2021., prema kojem “Srpska napredna stranka stalno krši politička prava i građanske slobode, vrši pritisak na nezavisne medije, političku oporbu i organizacije civilnog društva”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79