Srbija ukida ograničenja za ulazak u zemlju?

Ministar zdravlja izjavio je u petak da odluka još nije donesena, ali i da nikome nije cilj da ljudima otežava putovanja.

Kako će se ulaziti u Srbiju nakon nedelje kada ističe obaveza negativnog PCR testa na Covid-19 koji treba pokazati na granici?

Ovo je pravilo koje važi za strance dok državljani Srbije mogu da uđu i bez testa, ali da provedu deset dana u izolaciji. Međutim, i ovo je pravilo oročeno na 10. januar, a hoće li pomenute mere opreza biti produžene, u petak se nije znalo. Bar javnost nije saznala od ministra zdravlja Zlatibora Lončara, koji je upitan da odgovori na ovo pitanje.

IZAZIVANJE KONFUZIJE

“Hoćemo li produžiti stroge protivpandemijske mere na granicama zavisi od zdravstvene situacije u zemlji. Apelovao bih na sve da ne izlaze prerano sa stavovima da će mere da popuštaju, ostaju iste ili se pooštravaju jer to izaziva konfuziju kod građana. Sve će zavisiti od toga koliko ima pregleda u tom momentu, koliko zaraženih, popunjenosti bolnica, obuhvata vakcinacijom…

Nama nije cilj da nekoga maltretiramo, otežavamo putovanja. Nama je na prvom mestu zaštita građana i zdravstvenog sistema”, kaže ministar zdravlja nagoveštavajući da su nadležni itekako raspoloženi za relaksiranje pravila.

“Ako situacija bude dobra, biće urađeno sve što je moguće da se olakša građanima da ulaze i izlaze iz Srbije”, poručuje Lončar te govori dalje o vakcinama koje se mogu očekivati u zemlji, kao i o tome zašto se on kao prvi čovek zdravstva u zemlji nije vakcinisao.

“Jedini razlog je taj što imamo dogovor da državni zvaničnici prime različite vakcine i da tako pokažemo da su sve bezbedne. Ne bi bilo korektno da se svi vakcinišemo istom vakcinom, a ja primam prvu koja bude sledeća”, najavljuje ministar okrećući priču u sasvim drugom smeru.

U prevodu od pitanja koje bi trebalo da informiše građane, ministar po običaju pripoveda o nekakvoj teoriji zavere i pitanju koje je trebalo da ga isprovocira.

Preciznije zaključujući odgovor na pitanje zašto se do sada nije vakcinisao, Lončar kaže:

“Da sam primio vakcinu, mnogi bi rekli – prvo je sebe zaštitio”.

Ko su ti mnogi i zašto ministru zdravlja uopšte ovako nešto pada na pamet, Lončar neće pojasniti ni juče kao nikada ranije dok novinare optužuje da su “na strani korone”. Razume se, zbog pitanja koja mu postavljaju.

DIO COVAX SISTEMA

U Srbiji su odobrene i pristigle dve vrste vakcina – ruska i američko-nemačka, a najavljeno je nekoliko puta da će se sarađivati i s Kinezima.

Upitan da li će Srbija nabavljati vakcinu američke Moderne, koja je nedavno dobila dozvolu u Evropskoj uniji, uvređeni ministar će odgovoriti da je Srbija deo Covax sistema Svetske zdravstvene organizacije, a da je u tom sistemu i američki proizvođač vakcine protiv koronavirusa Moderna.

“Imamo ugovor s Covaxom da možemo da biramo vakcinu. U zavisnosti šta budu ponudili i šta ALIMS bude rekao, mi ćemo to i nabaviti”, istakao je Lončar govoreći o dozvoli ovdašnje Agencije za lekove i medicinska sredstva (ALIMS).

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79