Srbija zainteresovana da od Republike Srpske kupi Hidroelektranu na Trebišnjici

 

Hidroelektrana na Trebišnjici (HET) se dokapitalizuje emisijom dionica u vrijednosti od čak 435 miliona KM, što iznosi 50 miliona KM više od trenutne ukupne vrijednosti kapitala društva.

Finansijski stručnjaci su za Capital istakli kako ovakav potez predstavlja privatizaciju HET-a, objašnjavajući kako će se na ovaj način promijeniti vlasnička struktura.

“Ako neko kupi sve, ima većinski paket, što znači privatizacija, bez odluke Narodne skupštine Republike Srpske. U Odluci nigdje ne stoji ograničenje, odnosno da neko ne može steći više od 10 posto dionica, što znači da jedno lice može kupiti čitavu emisiju dionica”, naveli su stručnjaci za tržište kapitala.

Dodali su kako je u potpunosti srušen koncept upravljanja javnim preduzećem, kao i da se do sada prilikom prodaje državnog kapitala tražila potvrda ko ima izmirene obaveze – dok sada to nije potrebno i samim time bilo koji poreski dužnik može kupiti dionice.

“Onaj koji stekne taj dio dionica mora po zakonu da uđe u preuzimanje, ali on se toga oslobađa. To je privatizacija na mala vrata, postoji interes Srbije da kupe za 50 miliona eura dionica i steknu kontrolu nad preduzećem. Ima dosta nepoznanica, za male pare neko potpuno nov i sa strane može preuzeti većinski paket dionica u HET-u”, nastavljaju.

Pored Odluke o emisiji dionica javnom ponudom, koja je stavljena na dnevni red sjednice Skupštine dioničara HET-a za 21. januar, predložena je i Odluka o oslobađanju od obaveze objavljivanja ponude za preuzimanje investitora – kupaca emisije dionica.

“Odobrava se investitorima – kupcima druge emisije dionica emitovane javnom ponudom od strane HET-a da mogu steći preko 30 posto od ukupnog broja glasova koje daju dionice Emitenta, samostalno ili sa povezanim licima, bez obaveze provođenja postupka preuzimanja preostalih dionica Emitenta u skladu sa Zakonom o preuzimanju dioničarkih društava“, stoji u predloženoj Odluci.

HET je treći kvartal prošle godine završio sa dobiti od 4,4 miliona KM, dok je na polugodištu imao neraspoređenu dobit od 35,2 miliona KM. Ukupan kapital je tada iznosio 907,9 miliona KM.

Preduzeće HET-a oglasilo se nakon što je u medijima objavljena informacija o privatizaciji, navodeći da je odluka o kapitalizaciji donesena kako bi se omogućilo povećanje osnovnog kapitala HE “Dabar”, radi obezbjeđivanja sredstava potrebnih za nastavak izgradnje započete 2015. godine i stavljanja u funkciju ovog objekta od nemjerljivog značaja, ne samo za njihovo poslovanje, već i za cijeli RS.

Dodali su i kako je obezbjeđenje sredstava dokapitalizacijom na tržištu sasvim logičan potez, ako se u vidu ima i da je HET akcionicarsko društvo čijim se dionica trguje na berzi i provodi u potpunosti transparentno, javno i u skladu sa svim važećim pozitivnim propisima.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79