Srbijagas ne želi ulagati novac u gasovod prema BiH, kakve su posljedice

Srbija namjerava da se priključi na Turski tok i jasno su nam rekli da će sve svoje resurse usmjeriti ka izgradnji tog gasovoda
Srbijagas ne namjerava u budućnosti ulagati novac u gasovod kojim se gas iz Rusije, preko Ukrajine i Mađarske, isporučuje za BiH, kazao nam je direktor BH-Gasa Jasmin Salkić govoreći o sastanku kojeg su predstavnici dvije gasne kompanije održali u Beogradu.
Prema njegovim riječima, ovaj sastanak je predstavljao prvi u nizu susreta koji za cilj imaju produženje dugoročnog ugovora o isporuci gasa za BiH između BH-Gasa i Srbijagasa, koji ističe 1. oktobra ove godine.

– Srbija namjerava da se priključi na Turski tok i jasno su nam rekli da će sve svoje resurse usmjeriti ka izgradnji tog gasovoda, koji bi išao preko Bugarske i Srbije prema Mađarskoj. Problem je što je gasovod kojim se isporučuje gas za BiH star već 40 godina i pitanje je koliko će još moći trajati bez dodatnih ulaganja ako u Srbijagasu ne promijene mišljenje – rekao nam je Salkić.
Prijeti li nam prekid isporuke gasa?
– Ne bih išao baš tako daleko. Naime, gasovod već sada ne radi punim kapacitetom zbog starosti, ali sigurno je da će funkcionisati u narednih nekoliko godina. Pitanje je šta će se sve desiti u tom periodu, da li će Srbija u međuvremenu promijeniti svoje mišljenje o ulaganjima… – dodao je Salkić.
Ovaj put, kako je napomenuo, se nije govorilo o cijeni transporta gasa kroz Srbiju, tako da na snazi i dalje ostaje ona koja je dogovorena početkom prošle godine od oko 4,5 miliona KM godišnje.  Osim toga, podsjetio je na sve učestalije najave iz RS-a kako namjeravaju graditi odvojak od dijela Turskog toka koji ide kroz Srbiju do Bijeljine.
– Najava Srbijagasa kako ne namjeravaju ulagati novac u gasovod prema BiH samo pokazuje od kolikog je značaja izgradnja južne interkonekcije, odnosno gasovoda Zagvozd-Travnik, čime bi se za BiH, a prije svega za Sarajevo kao trenutno najvećeg potrošača gasa u državi, osiguralo stabilno snabdijevanje – napomenuo je Salkić za Faktor.

Kazao je kako se na ovom sastanku razgovaralo i o drugim pitanjima, kao što je primopredaja gasa na granici između BiH i Srbije. O toku sastanka sačinjen je zapisnik kojeg će spomenute kompanije dostaviti svojim resornim ministarstvima, a razgovori o produženju ugovora će biti nastavljeni.

 

Dugovi u javnim preduzećima u BiH osam milijardi KM

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79