Srbijanska naučnica ima nova otkrića o COVID-u: Virus nije iz laboratorije

Srbijanska naučnica Isidora Stanković, doktorand biomedicinskih nauka koja radi i usavršava se u SAD, objavila je nalaze važnog naučnog rada koji praktično pokazuje na koji način COVID-19 napada naš organizam.

Iz tih nalaza, kako Stanković navodi, proizilazi nekoliko važnih zaključaka, ali dva su preloma – bit će izuzetno teško napraviti antiviralne lijekove za COVID, a da sam virus nije mogao biti napravljen u laboratoji.

“Kao neko ko izučava RNK, ovo je potpuno fascinatno otkriće… Nisam skoro videla pametniji virus”, navela je na svom Facebook profilu Isidora Stanković, doktorantkinja biomedicinskih nauka Weill Cornell Medicine u New Yorku. Ona je poručila da, nakon otkrića iz ovog naučnog rada, svi treba da se naviknemo na maske i distancu.

Kako je navela riječ je o, prema njenom mišljenju, “najznačajnijem radu koji objašnjava kako COVID-19 efektivno inficira čoveka”. Rezultati neverovatni, naglasila je. Rad u izvornom obliku možete pročitati u magazinu Cell.

Isidora je, inače, porijeklom iz Niša, a živi i radi u New Yorku, u Weill Cornell Medicine, visokoj školi medicinskih nauka u ovom gradu. Kako je navela i u objavi koju ispod možete pročitati u cijelosti, bavi se izučavanjem RNK.

“Ono što je pomenuti rad otkrio, govori o tome da COVID nije ‘neprijatelj’ koji koristi jednostavnu strategiju. Dok ostali virusi imaju jedan način na koji targetiraju stvaranje proteina, COVID ima tri načina da istovremeno uništi naše proteine”. Prognoze za pravljenje lijekova, upravo iz tog razloga, nisu nimalo optimistične.

Upravo izašao (po mom mišljenju) najznačajniji rad koji nam objašnjava kako COVID19 efektivno inficira čoveka. Rezultati…

Gepostet von Isidora Stankovic am Donnerstag, 8. Oktober 2020

“Upravo izašao (po mom mišljenju) najznačajniji rad koji nam objašnjava kako COVID-19 efektivno inficira čovjeka. Rezultati su nevjerovatni:

Primarni način kako naš imuni sistem detektuje strano tijelo su proteini interferoni. Oni, poput policajaca, nadgledaju naš organizam i kada detektuju patogen aktiviraju naše odbrambene mehanizme. Istraživanja su pokazala da najteže slučajeve koronavirusa karakteriše potpuni gubitak interferona i otud nemogućnost imunog sistema da reaguje.

Proteini su osnovna jedinica naših ćelija – svi proteini u našem organizmu (pa i interferoni) nastaju od našeg RNK koji nastaje konverzijom našeg DNK. Virusi odavno napadaju naš RNK tokom infekcije na razne načine: poliovirusi sprečavaju translaciju našeg RNK u proteine, citomegalovirusi sprečavaju prenos naših proteina kroz ćelije, virus gripa (influenza) sprečava ključne modifikacije RNK. Sve ove virusne strategije su poznate i za njih postoje manje-više uspešne terapije koje targetiraju ove funkcije.

Po čemu se COVID-19 razlikuje?

Pa, za razliku od ostalih, koji imaju jedan način na koji targetiraju stvaranje proteina…

COVID ima 3 načina da istovremeno uništi naše proteine, tj. u ovom slučaju naše interferone. Ovo istraživanje s Caltecha pokazuje da COVID-19 sprječava sintezu interferona, policajaca našeg imunog sistema, tako što sprečava i modifikacije RNK i translaciju RNK u proteine i prenos proteina kroz ćelije istovremeno. Ovo rezultira gubitkom interferona i na kraju doprinosi tome da naš imuni sistem ne zna da je virus u organizmu i ne može da odgovori.

Šta ovo prosto znači?

Laički rečeno, većina virusa targetira naš imuni sistem strategijom A, B ili C (na slici), što olakšava pravljenje terapija protiv njih – COVID-19 koristi sve 3 strategije istovremeno, zbog čega će pravljenje antiviralnih lijekova za prevenciju infekcije biti jako otežano (skoro nemoguće?). Kao neko ko izučava RNK, ovo je potpuno fascinatno otkriće… nisam skoro vidjela pametniji virus. Ovo i apsolutno dokazuje da je virus produkt evolucije, a ne “napravljen u laboratoriji” – nikakva tehnologija za RNK modifikovanje ne bi mogla da proizvede ova 3 rezultata istovremeno”, napisala je Stanković.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79