Srbijanski avion četiri sata kružio po Hercegovini

Foto: CH

Mnogi građani Hercegovine jutros, 10. maja, bili su zabrinuti zbog kruženja aviona iznad regije, što je privuklo pažnju i na popularnoj stranici za praćenje vazdušnog saobraćaja, Flightradar. Zabilježen je dolazak aviona iz Beograda, što je izazvalo znatiželju među stanovnicima.

Prema službenim informacijama, avion registracijskih oznaka YU-BTC, koji se koristi za aktivnosti redovne kalibracije, sletio je u Mostar u 8:51 sati, a u 10:03 krenuo na kružni let. Let je trajao 3 sata i 41 minutu, nakon čega se u 13:45 ponovno prizemljio na mostarski aerodrom.

Avion je svoj let započeo iz Mostara, preletio Jablanicu i Uskoplje te potom kružio iznad Tomislavgrada, Makarske, Korčule, Dubrovnika, Trebinja i Sarajeva, da bi se zatim vratio u Hercegovinu gdje je proveo veći dio vremena. Najviše kruženja zabilježeno je na području parka prirode Hutovo blato.

Pogledajte kako je kružio avion sa srbijanskim oznakama iznad Sarajeva

Avion Hawker Beech Super King Air 350 (YU-BTC) predstavlja osnovnu tehničku podršku za provjeru i kalibraciju iz zraka te validaciju letnih procedura. Opremljen je visoko pouzdanim sistemom za kalibražu AD-AFIS-260, a pokreću ga dva turbopropelerska motora Pratt & Whitney PT6A-60A.

Sistem za kalibražu ima mogućnosti istovremenog mjerenja signala generiranih od više zemaljskih uređaja (ILS, MKR, VOR, NDB, TACAN, DME) te automatsku spregu s autopilotom aviona, što znatno olakšava proces kalibracije i smanjuje opterećenje pilota.

Avion koji posjeduje sistem za kalibražu

Avion YU-BTC je opremljen sa visoko pouzdanim i savremenim sistemom za kalibražu AD-AFIS-260. Sistem za kalibražu ima mogućnosti istovremenog mjerenja signala generisanih od više zemaljskih uređaja (ILS, MKR, VOR, NDB, TACAN, DME). U režimu skeniranja DME, postoji mogućnost provjere do 8 DME uređaja u realnom vremenu. Korišćenje kalibrisanih 3D dijagrama zračenja antena, obezbjeđuje se usklađenost mjerenja jačine polja signala iz prostora, sa zahtjevima definisanim u ICAO Doc. 8071.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79