Srbijanski ministar koristio termin “bošnjački jezik”. Reagovala SDA

Stranka demokratske akcije (SDA) Sandžaka ocijenila je danas da Ministarstvo prosvjete Srbije upotrebom naziva “bošnjački jezik” negira bosanski maternji jezik i na taj “veoma drzak i grub” način vrijeđa Bošnjake u Srbiji, zbog čega su zatražili izvinjenje ministra Branka Ružića.

Ta stranka je osudila izjave ministra prosvjete Branka Ružića što je iskoristio naziv “bošnjački jezik” nakon sastanka sa predsjednicima savjeta nacionalnih manjina u Srbiji i ocijenili da to predstavlja “kontinuitet velikosrpske politike”.

Oni su u naveli da Zakon o ratifikaciji Evropske povelje o regionalnim i manjinskim jezicima stoji da “Srbija prihvata da su u Republici Srbiji manjinski jezici: albanski, bosanski, bugarski, romski, rumunski, rasinski, mađarski, slovački, ukrajinski i hrvatski jezik”.

“U skladu sa tim, tražimo hitno izvinjenje ministra prosvjete Branka Ružića svim Bošnjacima u Srbiji i ispravku informacije za medije koja je objavljenja na sajtu Vlade Republike Srbije”, dodaje se u saopštenju SDA Sandžak.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79