Srbijanski “modni brend” prodaje majice s likom Ratka Mladića

Nakon što je u januaru ove godine objavljeno da jedna beogradska prodavnica u svome jezivom asortimanu prodaje majice sa sa sramnim natpisom “Nož, žica”, sada je srbijanski “modni brend” pod imenom “Princip” ponudio na internetu “patriotski program” i prodaju majica s likom osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića.

“Lansiranje” proizvoda očito je tempirano uoči izricanja konačne presude Mladiću, a što će biti održano 8. juna 2021. godine pred Međunarodnim mehanizmom za krivične sudove.

Podsjetimo, Ratka Mladića, bivšeg komandanta Vojske RS-a, je Haški tribunal 22. novembra 2017. godine prvostepeno osudio na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida, zločina protiv čovječnosti, kršenja zakona ili običaja ratovanja.
Majicu prati i svojevrsni moto:

“Đenerale, bojiš li se koga? Samo Boga i više nikoga”.

Oni koji stoje iza prodaje majica po cijeni od 12 eura ili 600 ruskih rubalja, a ne “gadi” im se ni 13.5 američkih dolara, imaju i priču koja prati “brend”.

“Majica, duks kao i celokupni lik Ratka Mladića je cenzurisan tj. zabranjen na svim društvenim mrežama na kojim smo dostupni. Iz tog razloga ovaj artikal je dostupan isključivo na sajtu i ovde se može jedino neometano nalaziti. Pored one standardne nametnute strane koja generala predstavlja kao gnusnog zločinca, a srpski narod kao zločinački postoji i ta druga, „zabranjena“ strana koja baš kao takva puna argumenata, logičnosti i istorijskih činjenica „možda“ krije istinu. Na žalost ona se ne sme čuti, jer mnoge ometa u sprovođenju svojih zadataka i vekovnih planova sa srpskim narodom na prostorima stare Srbije i južnog Balkana”, navodi se na stranici “Principa”.

Žrtve su ogorčene. Murat Tahirović, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida veli da “oni ne odustaju od provokacija”.

“Očito ne žele prihvatiti činjenice koje su općepoznate, koje je cijeli svijet prihvatio. Ratko Mladić je čak i od ljudi iz srpske politike određen za najodgovorniji osobu za Srebrenicu, ali i opsadu Sarajeva, zločine u Bosanskoj krajini”, kaže Tahirović.

Prema njegovim riječima, svojevrsni “trijumfalizam” koji sada već, pored negiranja, i slavi zločince, jeste posljednja faza genocida.

“Tu su i vrijeđanje žrtava, pisanje navodnih naučnih dijela čiji je cilj negiranje genocida, pa sve do veličanja negatora genocida, što smo imali priliku vidjeti nedavno sa nobelovcem Peterom Handkeom. Jasno, ne bi njega pozivali u Beograd, Banju Luku i Višegrad da je dobio Neobelovu nagradu za neko općeprihvaćeno djelo. Veličaju ga jer negira genocid. Ali prije ili kasnije istina će morati biti rihvaćena”, zaključio je Tahitović za RadioSarajevo.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79