Srebrenica na korak do blokade vlasti!

Za 16. septembar je zakazana sjednica Skupštine Opštine Srebrenica, na kojoj je jedna od tačaka i smjena aktuelnog predsjedavajućeg tog zakonodavnog tijela Ćamila Durakovića. Potez srpskih stranaka Duraković smatra političkim nasiljem nad Bošnjacima.

Prijedlog za smjenu Ćamila Durakovića s pozicije predsjednika Skupštine Opštine Srebrenica potegnule su srpske stranke koje predvodi SNSD, a kao razlog je navedena politička netrpeljivost koju on provodi u Srebrenici. S druge strane, ovakav potez Duraković ocjenjuje političkim nasiljem nad Bošnjacima, navodeći da će to dovesti do blokade vlasti.

“I sam Milorad Dodik je izašao u javnost i kazao da će moja smjena uslijediti, navodno zbog krivične prijave koju sam podnio protiv novinara Branimira Đuričića za negiranje genocida. Nakon toga, nekim oblikom političkog nasilja i kidnapovanjem bošnjačkog legitimiteta, koji je propisan zakonom, pokušava se mene smijeniti i dovesti do direktne blokade vlasti”, kazao je za Klix.ba Duraković.

Zakon o lokalnoj upravi i samoupravi decidno propisuje da predsjednik skupštine opštine mora biti iz reda Bošnjaka, ukoliko je načelnik iz reda srpskog naroda.

Durakovića, kako je to praksa pokazala, od samog početka nisu željele srpske stranke, izuzev SNSD-a, koji je kao koalicioni partner bošnjačkog bloka glasao za njegovo imenovanje na poziciju predsjednika Skupštine Opštine Srebrenica.

“Kada je to trebalo, nas Bošnjake su pozivali da ipak uđemo u vlast, iako to tada nismo htjeli, ali smo ipak pristali, pruživši ruku za dijalog, kako bismo pokušali deblokirati životne procese. Većinu koja nije bazirana na zajedničkim pogledima u Srebrenici i istim političkim principima smo napravili prvenstveno sa SNSD-om. Bila je to većina iz nužde koju propisuje zakon kako bismo imali konstituisanu vlast, međutim dan kasnije načelnik Opštine Mladen Grujičić s opozicionim strankama je počeo javno zagovarati moju smjenu, odnosno izražavati nezadovoljstvo mojim imenovanjem”, navodi Duraković.

U Skupštini Opštine Srebrenica trenutno se nalazi 15 srpskih i šest odbornika iz reda Bošnjaka, a prema Durakovićevim riječima, ukoliko se obistini njegova smjena, drugog kandidata za poziciju nema.

“Bilo koji Bošnjak od nas šest neće prihvatiti to na uslove koje žele Dodik ili neka srpska većina, odnosno da mi ne smijemo govoriti ili podnositi krivične prijave protiv onih koji negiraju genocid, suprotstavljati se diskriminaciji i svemu onome što mi kao Bošnjaci, koji smo konstitutivan narod, u ovom bh. enitetu proživljavamo”, ističe Duraković.

Prema propisanoj proceduri, nakon smjene predsjednika Skupštine Opštine Srebrenica, rok za imenovanje novog je dva mjeseca, a ukoliko se to ne desi, lokalna vlast postaje nekonstituisana, čime se ulazi u povjereništvo te raspisivanje novih izbora za nivo skupštine.

Iz SDS-a, kao opozicione stranke u Srebrenici, koja je prvenstveno i pokrenula priču o Durakovićevoj smjeni, navode da je ona neupitna, ističući da će sve neophodne procedure biti završene, kako ne bi došlo do blokade vlasti.

“Duraković je nesumnjivo vrlo talentovan političar i vjerovatno je svojim ponašanjem izazvao reakciju srpskih političkih partija. Šta će se dešavati na samoj sjednici Skupštine Opštine Srebrenica ostaje da se vidi, a stav srpskih političkih partija je da se ide u njegovo razrješenje s dužnosti. Pozicija koja je dodijeljena bosanskim političkim partijama neće biti uzurpirana, niti zloupotrijebljena od skupštinske većine. Na njima je da daju drugog kandidata za predsjednika”, kazao je za Klix.ba Momčilo Cvjetinović, predsjednik lokalnog SDS-a.

Predlagači smjene su naveli i da su svoj zahtjev podnijeli zbog neprimjerenog i nedoličnog ponašanja i istupa predsjednika Skupštine putem medija, gdje nastupa u svojstvu funkcionera Skupštine, a ne u lično ime, te kršenja poslovnika u vezi sa zakazivanjem sjednica.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79