Srebrenica: Srpski odbornici izglasali budžet, bošnjački nisu prisustvovali sjednici

Održan je danas nastavak konstituirajuće sjednice Skupštine opštine Srebrenica na kojoj je, između ostalog, usvojen budžet Opštine Srebrenica za 2021. godinu.

Usvojen je budžet u iznosu od oko 11,5 miliona KM. Za budžet su glasali samo srpski odbornici, dok bošnjački nisu prisustvovali današnjoj sjednici.

”Mi zaista nismo mogli više da čekamo. Ovo je učinjeno jer je budžet opštine na privremenom finansiranju, i dalje odugovlačenje ucjenama i pritiscima bi doveli do tog da i naredna tri mjeseca budemo na privremenom finansiranju, što ne ide u prilog građanima. Ne možemo raditi nikakav kapitalan projekat dok ne usvojimo budžet. Bošnjaci koji su bojkotovali skupštinu treba da objasne građanima Srebrenice zašto to rade, jer ono što je bilo ponuđeno ne bi nikad niko nikom ponudio, da se za šest bošnjačkih odbornika dobije devet pozicija, a srpski odbornici devet pozicija”, rekao je načelnik Opštine Srebrenica Mladen Grujičić koji dodaje da su ostavljene opcije za razgovor između bošnjačke i srpske strane.

Grujičić je istakao da ukoliko ne dođe do razgovora i dogovora između Bošnjaka i Srba ”postoje alternativna rješenja“

”Ukoliko ne budu htjeli ovi predstavnici Bošnjaka da razgovaraju mi ćemo naći druge koji su stručni, kvalifikovani i koji žele da razgovaraju, ne moraju to biti odbornici”, istakao je Grujičić.

Na današnjoj sjednici nisu vršena imenovanja predsjednika Skupštine opštine Srebrenica, zamjenika načelnika Opštine Srebrenica koji trebaju da budu iz reda Bošnjaka. Pored toga nisu vršena ni imenovanja načelnika opštinskih odjeljenja. Usvojen je zaključak da će u roku od 60 dana biti izvršen rebalans budžeta za ovu godinu.

U ponedjeljak (29. mart 2021) je održana konstituirajuća sjednica koju su bošnjački odbornici napustili nakon polaganja zakletve, jer kako su obrazložili nije potpisan koalicioni sporazum između srpskih i bošnjačkih političkih predstavnika. Bošnjački odbornici nisu prisustvovali današnjoj sjednici, a to su obrazložili saopštenjem za javnost u kojem su poručili „da ne žele učestvovati u nelegalnim sjednicama Skupštine opštine Srebrenica“.

”Odbornici Koalicije ‘Moja adresa: Srebrenica’ neće učestvovati u budućim nelegalnim sjednicama Skupštine opštine Srebrenica koje saziva potpredsjednik Skupštine opštine Srebrenica, obzirom da skupština nije konstituirana u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi, Statutom i Poslovnikom općine Srebrenica”, piše u saopštenju koalicije „Moja adresa: Srebrenica“ koji navode da je po njihovim informacijama „protivzakonit rad odobren od strane Ministarstva za lokalnu upravu i samoupravu RS-a, čime je potvrđeno opredjeljenje politike u Srebrenici i RS-u, kao i ono na šta smo i ranije upozoravali, a to je potpuna eliminacija Bošnjaka iz političkog života.“

”Ovog puta se otišlo i korak dalje, izabrani odbornici srpskih stranaka poduprijeti od strane Vlade RS-a, onako kako to njima odgovara ‘konstituišu’ skupštinu rade i donose odluke, grubo kršeći zakonske propise i procedure, jer cilj opravdava sredstvo, da se ne poštuju ni zakoni ni procedure ako se ima jasan cilj eliminirati Bošnjake iz društvenog i političkog života u Srebrenici”, navode u saopštenju koaliciije „Moja adresa: Srebrenica“ koji su pozvali „OHR i međunarodnu zajednicu da zaustave protivzakonito djelovanje Vlade RS-a u Srebrenici i prema narodu nad kojim je počinjen zločin genocida“.

Srpske političke stranke pozvali su da se „vrate u okvire zakona i Statuta Općine Srebrenica, da se vrate dijalogu sa Bošnjacima i dogovoru koji će definirati odnose kroz izmjene Statuta općine, što će u konačnici dugotrajno doprinijeli stabilizaciji i napretku Srebrenice.“

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79