Srednjoškolci u Goraždu: Šiju maske, izrađuju vizire

Učenici Srednje stručne škole „Džemal Bijedić“ u Goraždu kabinete svoje praktične nastave pretvorili su u male radionice za proizvodnju zaštitne opreme u jeku epidemije koronavirusa.

Krojači šiju platnene višekratne maske, dok obrađivači plastike izrađuju zaštitne vizire, a sve s ciljem da svi učenici u BPK Goražde budu što bolje zaštićeni od oboljenja COVID-19.

U početku je bilo malo teško, ali sad ide lakše, brže, bolje. Šivenje je lakše, ali krojenje je malo teže – govori Samir Ajanović, budući krojač.

Kako kaže nastavnik praktične nastave Ermin Džemidžić, ovakav vid angažmana učenika u sklopu redovne praktične nastave podržala je organizacija ”World Vision”, koja je osigurala neophodni materijal – platno, konac i lastike.

Bit će bolje

– Na nama je bilo da konstruiramo maske, što smo već i uradili, pa smo započeli da šijemo. Maske idu za malu djecu u osnovnim, ali i učenike u srednjim školama. Predviđeno je da uradimo oko 2.000 komada višekratnih maski, koje se mogu oprati na visokoj temperaturi, ispeglati i ponovo koristiti. Djeca fino rade, bit će sve bolje, a, ako i bude neka greška, neka nam halale – dodaje Džemidžić.

U kabinetu praktične nastave za obrađivače plastike u toku su priprema i štampanje zaštitnih vizira, koji će biti isporučeni uposlenicima Doma zdravlja u Goraždu. Viziri se izrađuju na 3D printerima koje su, posredstvom Njemačke razvojne agencije GIZ, donirali ministarstvo vanjskih poslova Njemačke i Švicarska agencija za razvoj i saradnju (SDC).

Četiri printera

– Svaka škola je dobila po dva 3D štampača i po 60 kilograma potrošnog materijala. Zahvaljujući ovoj donaciji, učenici naše škole su u mogućnosti da na kvalitetan način izvode praktičnu nastavu, od modeliranja dijelova, pa do montaže konačnog proizvoda.

Za jedan vizir potrebna su nam tri sata, imamo četiri printera i svi su u funkciji, a radit ćemo u skladu s potrebama. Želimo doprinijeti što lakšem prevazilaženju ove situacije izradom vizira koje ćemo donirati Domu zdravlja – pojašnjava nastavnik Haris Silajdžić.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79