Sredstva potrošena, promet smanjen: Aerodromi ostaju bez pomoći Vlade FBiH?

Pandemija koronavirusa, kao i u cijelom svijetu, potkresala je krila svim aerodromima u BiH, a njihovu sudbinu i dalje će krojiti razvoj situacije s koronavirusom.

Iako se stručnjaci za civilnu avijaciju nadaju da će ova godina donijeti kakav-takav oporavak, ipak promet iz 2019. godine, rekordan u cijelom svijetu, može se očekivati tek 2025. godine, i to ako vakcinacija bude efikasna.

Finansijska injekcija

Do tada je teško očekivati konkretnije pomake, a u prevazilaženju krize domaćim aerodromima, s kojom se sve teže nose, pomažu i finansijske injekcije različitih nivoa vlasti, pogotovo Federalne vlade.

Tako je koncem marta iz federalne kase za tri aerodroma – u Sarajevu, Mostaru i Tuzli izdvojeno ukupno devet miliona KM.

Denis Lasić, federalni ministar prometa, kazao je za „Avaz“ da Vlada FBiH već šestu godinu usmjerava posebnu pažnju ka aerodromima, iako su svi, osim Sarajevskog, u većinskom vlasništvu kantona, odnosno gradova.

– Samo smo Aerodromu Mostar posljednjih šest godina prebacili više od 20 miliona KM. Utrošak sredstava se pravda kako se pravda, a Ministarstvo je u cijeloj priči “protočni bojler”. Dosta toga je uloženo u infrastrukturu, ali činjenica je da je pandemija koronavirusa snažno pogodila zračni promet, pogotovo se odrazila na nerazvijene aerodrome i dao Bog da se što prije završi – kazao je Lasić.

Nema para

Prema posljednjim podacima o prometu aerodroma Direkcije za civilno zrakoplovstvo (BHDCA) za februar, najviše operacija zabilježeno je na Aerodromu Sarajevo 420, slijede Tuzla sa 241 i Mostar sa svega šest.

– Kada je riječ o Aerodromu Tuzla, ja sam prezadovoljan, oni imaju veoma dobre podatke i, zaista, bore se i tokom pandemije, a i Bihać se bori da zaživi i za njih smo osigurali znatna sredstva da ta priča ne bude više mrtvo slovo na papiru, već da se pomogne i tom dijelu Federacije, kako to ne bi bila pusta obećanja. Federacija će uvijek nastojati pomagati, ali sam skeptik hoće li to dogodine moći biti u dosadašnjem kapacitetu, budući da su sredstva od aerodromskih taksi i pristojbi potrošena. Čisto sumnjam da će biti mjesta za njih u proračunu – istakao je Lasić.

Infrastrukturni projekti

Osim sredstava kroz program subvencije javnim preduzećima, tri aerodroma u FBiH su dobila novac i za unapređenje avioprometa. Tako su Sarajevskom data sredstva za provođenje kapitalnog projekta modernizacije i dogradnje terminala B, Tuzla će izgraditi parking s novim naplatnim sistemom, a Mostar sistem za opskrbu aviogorivom, vatrodojavni sistem te uraditi rekonstrukciju krova terminalne zgrade, piše Avaz.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79