Srna-Bajramović poručila Forti: Mogli ste izabrati Banju Luku samo u svoje ime

Segmedina Srna-Bajramović, zastupnica Socijaldemokratske partije (SDP) BiH, smatra da borba za očuvanje cjelovitosti države u kojoj živimo – Bosne i Hercegovine i borba za čuvanje tradicijskih vrijednosti bosanskohercegovačkog društva podrazumijeva našu konstantnu borbu za sve njene krajeve, gradove, građane, vrijednosti.

– To bi, najprije, morali znati oni koji se deklarativno zalažu za bolje, sretnije, prosperitetnije, građanskije bosanskohercegovačko društvo. Trebalo bi da kandidatura dva bh. grada za evropsku prijestonicu kulture – Mostara i Banje Luke, bude, prije svega, u interesu Bosne i Hercegovine jer kultura, kao naročiti oblik svijesti, stvaralaštva, ponašanja, treba, primarno, biti u interesu svih – navela je Srna-Bajramović.

Ona je u saopćenju istakla kako je neodgovorno opredjeljivati se za bilo koju ponuđenu opciju, kazavši kako bi bila sretna da je i Tuzla u toj priči.

– Neka prijestonica evropske kulture bude onaj bh. grad koji ponudi najbolje potencijalne organizacijske uvjete. I Banja Luka i Mostar i Tuzla su, prije svega, naši, bosanskohercegovački gradovi. Bilo bi veoma opasno i antikulturno podlijegati ikakvim naciokratskim interesima. To što je izrekao premijer Forto, mogao je izreći samo u svoje ime i grupe koju predstavlja. Banja Luka i Mostar zaslužuju jednake šanse u kandidaturi za evropsku prijestonicu kulture – smatra Srna-Bajramović.

Podsjetimo, premijer KS Edin Forto je prilikom svoje posjete Banjoj Luci i susreta s gradonačelnikom Igorom Radojičićem kazao je da je konkretan povod posjete vezan za kandidaturu Banje Luke za evropsku prijestonicu 2024. godine. Forto je tada istakao kako bi Sarajevo iskreno željelo da Banja Luka pobijedi na tom takmičenju, što je izazvalo reakcije u Mostaru, koji je također jedan od kandidata.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79