Srpkinji spaljena kuća: Nije izgorjela u ratu, a zapalili su mi je u miru do temelja!

Mostarki Mirjani Spremo Jančovskoj je u nedjelju tokom dana zapaljena porodična kuća u kojoj se rodila. Mirjana je sada sa adresom u Podgorici, a iz porodične kuće u Mostaru, koju joj je deda kupio davne 1957, iselila se ratnih godina. Nemili događaj koji je zatekao u nedjelju kaže da je ostavio bez teksta, pogotovo imajući u vidu da je kuća preživjela i posljednja ratna razaranja.

(VIDEO) Nove provokacije: Komšije bošnjačkih povratnika u Zvorniku puštaju četničke pjesme

CVJETA MRŽNJA

– Imajući u vidu da je kuća preživjela sve strahote rata, nije ni oštećena ni paljena, kao i neposredno poslije rata, a sada nakon više od dvije decenije sve poprima sasvim suprotan epilog, jasno se da zaključiti da u pojedinima od nas još cvjeta mržnja, jer zdravorazuman čovjek, kosmopolita, nikada ovakvo nešto ne bi učinio, poručila je Mirjana.
Na kući je nastala velika materijalna šteta, a sokak u kojem se nekada nalazila pretvoren je u zgarište. Brojne uspomene izgorjele su s tom kućom, priča nam Mirjana, koja kaže da joj sada dolasci u Mostar sigurno više neće biti isti.

Vatrogasci su u nedjelju oko 11 sati dobili dojavu da gori kuća na adresi Kusalova 9 i izašli na teren, ali je vatra već uveliko zahvatila unutrašnjost objekta u kojem je sve izgorjelo

– Policija i vatrogasci koji su izašli na lice mjesta, kako bi lokalizovali požar i izvršili uviđaj, konstatovali su da je požar podmetnut. To je nešto što nisam očekivala, s obzirom na to da sam sa svim komšijama imala vrlo korektne odnose. Imajući u vidu da se u Kusalovom sokaku nalazi još nekoliko kuća, mislim šest, u kojima niko ne živi, od kojih je pet u vlasništvu Bošnjaka, a ja sam po nacionalnosti Srpkinja, nije teško zaključiti da je motiv nacionalne prirode, kazala je.

Srbe smatra najvećim gubitnicima kada se govori o periodu od 1992. do danas, jer ih se većina nikada nije vratila na svoja ognjišta: “Ali, gdje god da se nalazimo, sa ponosom ističemo da smo Mostarci i da se Mostaru uvijek rado vraćamo, vjerujući da još ima nade za zajednički život između sva tri naroda”, poručila je.

Dodaje kako nije zadovoljna odnosom nadležnih prema povratnicima Srbima u BiH, te kaže da će zbog toga uputiti pismo tročlanom Predsjedništvu i visokom predstavniku u BiH. Reakcije na incident koji je preživjela Mirjana su već naredni dan pristizale, a među osobama koje su osudile ovaj događaj našao se i ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Miloš Lučić.
“’Ova kuća nije zapaljena u ratu, a do temelja je izgorjela u miru”, saopštili su iz kabineta ministra.

OTKLONITE SUMNJE

Zbog paljenja kuće reagovala je jučer i Srpska pravoslavna crkva.
– Otkrivanjem počinilaca i rasvjetljavanjem ovih djela bi se upravo otklonila svaka sumnja i pretpostavka da je riječ o nacionalnom ili vjerskom motivu istih, navedeno je u saopštenju koje potpisuje starješina Saborne crkve u Mostaru Radivoje Krulj.

Odgovoran rad policije i nadležnih na rasvjetljavanju ovog slučaja traži i vijećnik Gradskog vijeća Mostar i ujedno predsjednik Kluba Srba Velibor Milivojević. Najoštrije je osudio nemili događaj, koji, kako nam kaže, stvara dozu dramatičnosti jer je srpska zajednica najmalobrojnija, pa time i najosjetljivija ovdje.

– Želimo da vjerujemo kako pravi cilj i pozadina svega ovoga nije nacionalne, nego sasvim neke druge prirode, jer bismo mi bili sretniji da je to tako. Samim tim pozivamo nadležne institucije da se što više angažuju i posvete otkrivanju uzroka i počinioca ovoga događaja. Kada znamo da je u proteklih pet godina ovo peta srpska kuća koja je izgorjela u gradu koji i nije tako veliki, ipak moraju svi priznati da imamo opravdane razloge za zabrinutost i za određene sumnje, naglasio je Milivojević, prenosi Oslobođenje.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79