Srpska pravoslavna crkva dobija novog poglavara: Ko su kandidati?

Izbor novog patrijarha Srpske pravoslavne crkve ulazi u završnicu i u četvrtak 18. februara, trebao bi biti poznat nasljednik preminulog Irineja.

Posljednje pripreme ne prolaze bez problema.

Sinod SPC-a odlučio je definitivno prihvatiti prijedlog prema kojem bi se izbor novog patrijarha, umjesto u Patrijaršiji, što je tradicija, održao u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru.

Osim toga, odlučeno je i da arhijereji koji će sudjelovati u izboru novog poglavara SPC budu smješteni zajedno u hotelu “Hilton” u centru Beograda. Takva odluka je donesena, iako je skupina episkopa uputila dopis Sinodu u kome protestirali zbog prijedloga da se Sabor održi van Patrijaršije i da vladike budu smještene u ekskluzivnom hotelu.

Postupak izbora

Ukratko, sve je spremno za izbor patrijarha, koje ide tako da svaki vladika na papiru napiše ime svojeg kandidata za poglavara SPC, nakon čega se izdvajaju tri imena s najviše dobivenih glasova članova Sabora. Kandidat za patrijarha mora biti isključivo eparhijski arhijerej, odnosno vladika koji upravlja određenom eparhijom, koji je na tom položaju barem pet godina, a takvih je trideset, piše Jutarnji.

Zatim se kuverte s imenima tri kandidata za patrijarha stavljaju u Evanđelje i služi se molitva s prizivom Svetog Duha, nakon čega najstariji iguman u Srpskoj pravoslavnoj crkvi izvlači kuvertu s imenom novog poglavara, koji dobiva zvanje arhiepiskopa pećkog, mitropolita beogradsko-karlovačkog i patrijarha srpskog.

Sinod je ove srijede odlučio da u drugom krugu izbora jednu od tri kuverte s imenima kandidata koji uđu u trojnu kandidaturu za novog patrijarha izvuče arhimandrit Jovan (Radosavljević), koji dolazi iz u manastira Svetog Stefana u Eparhiji vranjskoj.

Kako se bliži dan izbora, sve su češće špekulacije o lobiranjima među vladikama. Tako je objavljeno kako se Irinej tajno sastao s nekoliko arhiereja prošle sedmice u Novom Sadu, i dogovorio da podrže njega, Porfirija ili banjalučkog episkopa Jefrema. Navodno druga skupina forsira Joanikija, episkopa budimljansko-nikšićkog, šumadijskog vladiku Jovana i Hristozoma.

U ozbiljnijim medijima u Srbiji, kao najozbiljniji kandidati za tron SPC figuriraju episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, vladika bački Irinej Bulović, episkop banjalučki Jefrem i mitropolit dabrobosanski Hrizostom, koji nakon Irinejeve smrti obavlja funkciju poglavara do izbora novog patrijarha.

Hristozom ima 68 godina, a kritičari mu zamjeraju jer je 1995. napustio svoju eparhiju, u koju se vratio, nakon početka potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma.

Hrizostom je – inače, za našu javnost najviše zanimljiv – mitropolit dabrobosanski. Ranije je bio episkop bihaćko-petrovački i zvorničko-tuzlanski.

Ključna uloga u CG

Vladika bački Irinej još 2010. je slovio kao favorit, ali nije prošao. Njegovi aduti su bliske veze s Aleksandrom Vučićem i vlastima Srbije, ali i Ruskom pravoslavnom crkvom, čije poruke se slušaju u SPC-u.

Budimljansko-nikšićki Joanikije, skupa s pokojnim Amfilohijem, odigrao je de facto ključnu ulogu u prošlogodišnjim političkim promjenama u Crnoj Gori, u kojoj su na vlast došle prosrpske snage, za koje Crnogorci nisu zasebna nacija, već, Srbi. Banjalučki Jefrem (Milutinović), također je blizak Vučiću, ali, došao je na glas kao rastrošan, kada je prošle godine otkriveno da se vozi Audijem Q8, koji košta 75.000 eura.

Tu je i Porfirije, 59-godišnji mitropolit zagrebački.

Ko god bude izabran, generalna politika SPC-a, neće se mijenjati.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79