Srpski mediji: Još jedna Albanka oskrnavila srpsku svetinju, polugola snimala spot u crkvi

Pjevačica albanskog porijekla sa švicarskim državljanstvom, Albana Azizi, zgrozila je javnost kada je obnažena snimila spot u Crkvi Svetog Nikole u Novom Brdu kod Prištine, piše Kurir.

Krajem oktobra, a povodom snimanja svog novog spota, u hram je stigla Albanka rođena u Bernu u Švicarskoj, studira stomatologiju i muziku na konzervatorijumu, a odlučila je da se obnaži u ovoj pravoslavnoj svetinji, i to nakon što je hram tokom cijele godine bio izložen raznim napadima.

Protivno svim zakonima, bez dozvole Srpske pravoslavne crkve i Srba koji čine većinu u Novom Brdu, albanske vlasti su novcem koji je izdvojila njemačka ambasada iz Prištine započele radove na obnovi crkvenog kompleksa.

Kad su ih okončali, u junu, objavili su da je riječ o katoličkoj crkvi i pokušali da je prisvoje, iako se nedaleko odatle nalazi katolička crkva koju je koristilo stanovništvo srednjovekovnog Novog Brda.

Kako prenose mediji u Srbiji, pjevačica Azizi nije čak ni zatražila dozvolu za snimanje eksplicitnih scena, već je to učinila samoinicijativno, bez ikakvih pitanja, pred očima Srba koji žive u Novom Brdu. Još interesantnije je da Radio-televizija Kosova ovaj sporni spot emituje u udarnim terminima, pa se postavlja pitanje zbog čega tamošnja vlast ne reaguje ako ovaj hram prisvaja.

Sličnu stvar učinila je prije pet godina i njena koleginica, takođe Albanka, Era Istrefi u Hramu Hrista Spasa u centru Prištine. Takođe za potrebe snimanja novog spota, zbog čega se tada oglasila i Eparhija Raško-prizrenska i osudila pjevačicu, prenosi “Kurir.rs”.

Srpska lista osudila je snimanje video spota u crkvi Svetog Nikole na tvrđavi u Novom Brdu, navodeći da je to bestidno skrnavljenje svetinja i objekata Srpske pravoslavne crkve i srpske kulturne baštine na KiM, prenosi Tanjug.

Srpska lista traži od međunarodne zajednice da najodlučnije stane u zaštitu srpskih bogomolja.

“Nakon što je serijom vandalizama skrnavljen hram Hrista Spasa u Prištini, koje je kulminiralo snimanjem video spota albanske pjevačice, prije par dana sličan spot albanska pjevačica Albana Azizi, snimila je u crkvi Svetog Nikole na tvrđavi u Novom Brdu. Skrnavljenje svetinja i objekata SPC pokazuje bestidno ponašanje kojima se na krajnje uvredljiv način tretira srpska kulturna baština na KiM”, navodi se u saopštenju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79