Srušen veliki balkanski kartel: Planirali uvesti 1.25 tona kokaina iz Južne Amerike…

Dosad neviđena akcija u kojoj su od 61 prijavljenih uhapšena dva narkobosa, pomogla je srušiti veliki balkanski kartel koji je opskrbljivao Europu kokainom. U nizu akcija uz uhapšene narkobosove nalazi se još 21 uhapšenih, a valja izdvojiti da je zaplijenjeno čak 2.6 tona kokaina, ali i 612 hiljada eura u gotovini.

Kako bi se suzbio ovaj lanac vrlo mobilne zločinačke organizacije, u julu prošle godine EUROPOL je osnovao Operativnu radnu skupinu kako bi se sve zemlje lakše koordinirale u razbijanju cijele narko-mreže.

U njoj su uz bosanskohercegovačku sudjelovale policijske i druge kriminalističke snage Njemačke, Španjolske, Srbije, Slovenije, Hrvatske te Sjedinjenih Država i Kolumbije. Većina kriminalaca je bila uglavnom iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Slovenije.

Pali narkobosovi htjeli uvesti skoro tonu i pol kokaina iz Južne Amerike

U okviru obavještajnih aktivnosti koje su proveli zajedno sa svojim međunarodnim kolegama, španjolski su istražitelji došli do pouzdanih obavještajnih podataka da je ovaj kartel za proljeće ove godine pripremao uvoz ogromnih količina kokaina iz Južne Amerike u Europu, prenosi 24sata.

Zbog toga su pod posebnim nadzorom bili kriminalci koji su višestruko putovali između Španjolske i Južne Afrike ne bi li izglancali sve detalje za uspješno švercanje 1.25 tona kokaina u Europu. Iako su narkobosovi osobno izbjegavali ta putovanja iz očitih razloga, na kraju su ipak došli u Španjolsku gdje ih je dočekala španjolska policija.

– Istraživanje je dobilo zamah u martu ove godine kada su vođe tog kartela otputovali u Španjolsku kako bi se pripremili za dolazak pošiljke kokaina. Te dvije osobe – koje je EUROPOL smatrao visokovrijednim metama, su do tada izbjegavale osobno prisustvovati sastancima kako bi izbjegle policiju – navode iz EUROPOL-a.

Uz narkobosove uhapšen i policajac

– To je bila predobra prilika za policiju da je propusti. U ranim jutarnjim satima 10. marta 2021. godine, pripadnici španjolske nacionalne policije izvršili su istodobne racije u gradovima Tarragoni, Barceloni, Geroni i Valenciji te uhitili trinaest osoba, uključujući dva narkobosa i policijskog službenika koji je surađivao sa zločinačkom organizacijom.

Španjolski istražitelji također su razbili alternativne izvore prihoda kartela, kao što su proizvodnja i trgovina marihuanom i prodaja luksuznih vozila.

U naknadnoj akciji u maju ove godine pomogli su i Slovenci – slovenska nacionalna policija nadležnim tijelima prijavila je 48 ostalih pripadnika organizirane kriminalne skupine zbog uključenosti u raspačavanje kokaina i marihuane u Europi. Od toga je do sada uhapšeno ukupno 10 osumnjičenih.

Uz zaplijenjenih 2.6 tona kokaina i 612 hiljada eura, EUROPOL-ova Operativna skupina Balkanski kartel kriminalcima je oduzela i 9 luksuznih vozila i 5 motora, kao i 324 kilograma marihuana. Ova skupina djelovala je u sklopu EUROPOL-ove strategije u borbi protiv teškog i organiziranog kriminala koji dolazi sa Zapadnog Balkana.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79