Šta ako Dodik zaista uhapsi Schmidta?

Visoki predstavnik Christian Schmidt naredne sedmice bi trebao održati sastanke u Banjoj Luci, a predsjednik RS-a Milorad Dodik je najavio da će Nijemac biti uhapšen čim kroči na područje tog bh. entiteta.

Proteklog petka Dodik je u Banjoj Luci održao sastanak sa specijalnim izaslanikom Vlade Njemačke Manuelom Sarrazinom kojem je, navodno, rekao da je bolje da Schmidt ne dolazi u RS.
Istovremeno, njemački diplomata mu je poručio da su njegove politike secesionizma, napada na institucije BiH i visokog predstavnika neprihvatljive i da će imati posljedice. Iako su prošla četiri dana od Dodikove prijetnje hapšenjem i protjerivanjem visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Christiana Schmidta, njemački diplomata još uvijek nije odlučio otići do drugog bosanskohercegovačkog entiteta i vidjeti šta će se dogoditi. No, prema njegovim riječima, nema sumnje da će se to dogoditi predstojeće sedmice.

“Zaista imam sastanke u RS-u u narednim danima i sedmicama, posebno u Banjoj Luci, ali i u drugim gradovima. Toga se držim”, najavio je Schmidt, dodajući da Dodik treba da prestane sa svojim “egocentričnim ludilom”. Mnogi smatraju da je Dodik “preletio” sa ovom prijetnjom i da će mu se vratiti kao bumerang jer nije realno da je i ostvari s obzirom da nema nadležnost naređivati policiji niti ima osnova da pripadnici MUP-a RS-a privode, hapse ili protjeruju visokog diplomatu ili bilo koga drugog jer nije prekršio niti jedan zakon Bosne i Hercegovine. Također, u slučaju da se Dodikove prijetnje zaista ostvare, to bi bio jasan pokazatelj snažnog političkog utjecaja na policiju i pravosuđe.

I sam pokušaj bilo kakvog razgovora, a ne intervencije, pripadnika policije sa Schmidtom predstavljalo bi diplomatski i međunarodni skandal koji bi reputaciju vladajućeg režima u RS-u na čelu s Miloradom Dodikom dodatno srozao. U kako opasnu situaciju Milorad Dodik dovodi cijeli narod i entitet upozorio je narodni poslanik i potpredsjednik PDP-a Igor Crnadak.

“Obezbjeđenje Christiana Schmidta je naoružano i ako će se Dodikova prijetnja provoditi postoji realna opasnost od sukoba. Neću davati nikakav politički komentar, samo će zamoliti sva naoružana službena lica u Republici Srpskoj i sve one koji rukovode i naređuju, da budu razumni i pametni”, rekao je Crnadak. On je podsjetio i da tužilaštvo u Banjoj Luci nije postupalo po Dodikovoj prijavi protiv Schmidta.

“Schmidt je dolazio u Republiku Srpsku, predstavljao se ovdje kao visoki predstavnik i na taj način je ostvarena nadležnost naših tužilaštava. Ako je to lažno predstavljanje, ako je to njemački turista, neka Dodik i SNSD daju odgovor zašto su tužioci u Banjoj Luci odbili da podignu optužnicu”, dodao je Crnadak.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79