Šta ako učenik ima simptome korone: Svi školarci u jednu ambulantu

Povratak učenika u školske klupe najveći je izazov u vrijeme pandemije virusa korona, a da bi što brže sproveli dijagnostiku i liječenje djece sa respiratornim infekcijama, ili sumnjom na “kovid 19”, pojedini domovi zdravlja obezbijedili su izdvojene ambulante za školarce, dok drugi taj potez planiraju ukoliko se pojavi veći broj zaražene djece.

Da bi na što bolji način odgovorili tom izazovu i sačuvali zdravlje djece, roditelji i učitelji dobili su plan kako da postupe u slučaju da dijete dobije simptome akutne respiratorne infekcije. Ukoliko učenik kod kuće dobije povišenu temperaturu, bol u grlu, malaksalost, bol u mišićima ili proliv, roditelj obavještava odjeljenskog starješinu i javlja se porodičnom ljekaru.

Učitelj, odnosno odjeljenski starješina, obavještava direktora, a on o tome informiše Higijensko-epidemiološku službu nadležnog doma zdravlja i Ministarstvo prosvjete i kulture RS.

Ukoliko se simptomi pojave u školi, učitelj, odnosno nastavnik o tome obavještava školskog psihologa ili pedagoga, potom izdvaja učenika u prostoriju za izolaciju sa otvorenim prozorom i na distanci od dva metra sa učenikom čeka roditelja koga pozivaju psiholog ili pedagog. Roditelj bi trebalo u najkraćem roku da dođe po dijete i javi se porodičnom ljekaru, a istovremeno se obavještava i direktor koji javlja dežurnom nastavniku da organizuje premještanje grupe iz učionice u kojoj je boravio đak koji je dobio simptome da bi ta učionica bila provjetrena i dezinfikovana, a o svemu takođe obavještava i Higijensko-epidemiološku službu i resorno ministarstvo.

Dom zdravlja Banjaluka za ove namjene formirao je ARI/KOVID ambulantu koja se nalazi na Poliklinici u prostoru specijalističkih ambulanti iz pedijatrije, a ulaz je sa bočne strane. U obavještenju koje je objavljeno na internet stranici te zdravstvene ustanove navedeno je da ambulanta radi od sedam do 20 časova, uz tri polučasovne pauze, koje su predviđene za dezinfekciju prostora. Nakon 20 časova pacijente preuzima Služba hitne medicinske pomoći.

Po dolasku u zdravstvenu ustanovu djetetu i roditelju mjeri se temperatura, popunjavaju trijažni upitnik, a ljekar obavlja pregled na osnovu kojeg uspostavlja sumnju na “kovid 19” infekciju, a potom se radi laboratorijska dijagnostika, RTG pluća i srca te testiranje na koronu.

Usluge u ovoj ambulanti mogu dobiti i učenici kod kojih je već potvrđena infekcija virusom korona, a ukoliko je potrebno djeca se dalje upućuju na liječenje u Univerzitetski klinički centar. Oni koji su asimptomatski, ostaju u kućnoj izolaciji, a nadzor nad pacijentima obavlja porodični ljekar, te pedijatar, ukoliko je riječ o djeci predškolskog uzrasta.

Direktor derventskog Doma zdravlja Mirko Šaran kaže da će zadržati postojeću organizaciju rada kada je riječ o liječenju najmlađih.

– Svi za koje se sumnja da su zaraženi virusom korona, bez obzira na to da li su školarci ili odrasle osobe i dalje će se liječiti u izdvojenim ambulantama, kao i do sada. Ukoliko dođe do velikog zaražavanja djece, izdvojićemo ambulantu i obezbijediti posebnog doktora, pa čak razmišljamo da tu ambulantu preselimo u školu – rekao je Šaran.

Za izazove koje donosi povratak u školske klupe spremni su i u Domu zdravlja “Sveti Pantelejmon” Kotor Varoš.

– Dobili smo spiskove učenika onako kako su podijeljeni u grupe i u stalnom smo kontaktu sa direktorima škola, koji treba da svaku, i najmanju, sumnju prijave. Obezbijedili smo ambulante u kojima se pregledaju pacijenti sa respiratornim problemima, kao i slučajevi sumnje na “kovid 19”. U tim ambulantama pregledaju se i djeca, ali vodimo računa o dezinfikovanju prostorija. Plan je da zaposlimo još jednog ljekara opšte prakse koji bi se bavio “kovid” pacijentima da bismo sve rizike sveli na minimum – rekao je za “Glas Srpske” direktor te zdravstvene ustanove Vladimir Bibić i dodao da je uvjeren da će uz poštovanje propisanih mjera situacija biti stabilizovana. On je dodao da od početka školske godine nisu imali nijednog školarca sa respiratornim tegobama.

Opravdanje

U banjalučkom Domu zdravlja za “Glas Srpske” pojašnjavaju da djeci koja budu pregledana u ARI/KOVID ambulanti kraća odsustva sa nastave mogu da pravdaju i doktor koji je izvršio pregled, kao i doktor porodične medicine kod kojeg je dijete registrovano, dok opravdanja za duže odsustvo sa nastave ispisuje doktor porodične medicine kod kojeg je pacijent registrovan.

– Školska djeca koja se javljaju sa drugom simptomatologijom, odnosno djeca koja nemaju simptome respiratornih infekcija, biće pregledana u timovima porodične medicine kod kojih su i registrovana te će im u porodičnoj medicini biti i izdavana opravdanja za izostanak sa nastave – naveli su u Domu zdravlja.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79