Šta će biti s viškom novca: Mladi u Sarajevu nezadovoljni isplatom subvencija za stanovanje

Vlada Kantona Sarajevo nedavno je izazvala negodovanje svojom odlukom o isplati subvencija za rješavanje stambenog pitanja mladima. Iako je prvobitno planirano da svaki mladi aplikant dobije iznos od 4.800 KM, oko 100 mladih nije dobilo ovu subvenciju zbog nepotpune dokumentacije, što je rezultiralo viškom od oko 500.000 KM u budžetu. Nakon što su mladi izrazili nezadovoljstvo, Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo iznijelo je svoje stavove o situaciji.

Naime, 100 mladih otpalo je sa spiska jer do 24. januara nisu priložili dodatnu dokumentaciju.

Iz Ministarstva su istakli da su sva plaćanja za budžetsku 2023. godinu završena do 31. januara te da se višak sredstava ne može koristiti za naknadne isplate ili preraspodjele.

Naglasili su da je javnost bila upoznata sa definiranim iznosima subvencija te da su svi postupci transparentni i u skladu s pravilima Vlade. Podsjećajući da su sredstva Vlade Kantona Sarajevo namijenjena specifičnim namjenama, istakli su da “niko nije zakinut” te da ne postoji osnova za dodatne isplate.

Međutim, mladi koji su se nadali većim iznosima subvencija ne odustaju od svojih zahtjeva. Iako im je prvobitno obećano do 12.000 KM, dobili su samo polovicu tog iznosa. Smatrajući iznos od 4.800 KM samo prvom ratom, mladi su održali niz protesta protiv Vlade Kantona Sarajevo. Uprkos njihovim naporima, za sada nisu uspjeli u svojim namjerama.

Ministarstvo najavljuje analizu smjernica za ovogodišnji javni poziv kako bi kriteriji bili još socijalno osjetljiviji.

Situacija s subvencijama za stambeno pitanje mladih u Kantonalnoj vladi Sarajeva naglašava potrebu za transparentnim procesima i osiguravanjem da politike podržavaju stvarne potrebe građana. Dok mladi i dalje ističu svoje zahtjeve, ostaje vidjeti hoće li Vlada pronaći rješenje koje će zadovoljiti obje strane.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79